Afacere cu găini de lux. Investiția care aduce profituri uriașe fermierilor
- Ionel Sclavone
- 11 septembrie 2024, 13:27
România. Investiția în găini de lux poate aduce profituri frumoase fermierilor care vor să-și diversifice afacerile. Mai puțin productive, decât rasele autohtone, păsările au un aspect deosebit care le face foarte căutate.
Fermierii sunt atrași de aceste păsări, găini de lux, dintr-o rasă japoneză, cunoscută ca Silkies. Se spune că ouăle și carnea acestora sunt cu totul deosebite, de unde și prețul de vânzare mult peste ce se practică în magazinele noastre.
Investiția în găini de lux
Sunt considerate găini de lux deoarece costurile de achiziție a unei păsări ajung până la 200 de lei. Investiția se amortizează, însă, din comercializarea de ouă și carne. Cunoscătorii le apreciază calitatea. Despre ouă se spune că au un gust deosebit și sunt bogate în proteine, minerale și vitamine. Carnea, chiar dacă este de culoare neagră, este fină și suculentă. Se spune că preparatele din această carne sunt sățioase și ajută metabolismul.
Un ou, de la o găină din rasa Silkies, se vinde cu sume cuprinse între 6 și 12 lei. Iar o friptură din carne de culoare neagră, ajunge la peste 2.000 de euro. Fiind considerată o specialitate și prețul este pe măsură.
Lăudătorii speciei Silkies spun că păsările nu sunt la fel de productive precum exemplarele autohtone. Spre deosebire de rasele locale de găini, care dau în jur de 200 - 250 de ouă pe an, acestea produc mult mai puține. Găinile de lux încep să ouă de la vârata de cinci luni. Ele dau între 80 până la 180 de ouă anual. Investiția devine mult mai rentabilă dacă păsările au un cocoș, sunt hrănite bine și au condiții potrivite de trai.
Istoria găinilor de lux
Investiția în păsări de lux presupune și cunoașterea istoriei acestora. Găinile japoneze sunt menționate încă de pe vremea exploratorului Marco Polo. Acesta nota, în jurnalele sale că a văzut aceste păsări pe care le descria ca „blănoase”. Aspectul blănos este dat de penajul neobișnuit, diferit de cel al altor păsări, dar și de pielea neagră.
În Europa, păsările japoneze, din rasa Silkies și-au făcut apariția încă din secolul al XVI-lea. După încă 300 de ani, găinile de lux au cucerit și continentul american. La început au fost considerate păsări de decor. Fiecare burghez își dorea să iasă în evidență față de ceilalți.
Ulterior, au fost folosite și pentru carne și ouă, fiind foarte apreciate de crescători și clienții care se delectau cu preparatele gătite.
Investiția greu de înreținut
Păsările de lux necesită condiții speciale de trai. Investiția merită, însă păsările sunt destul de greu de întreținut. Găinile de lux au o dimensiune mai mică decât cele autohtone.
Găinile cântăresc, în medie, cam un kilogram. Cocoșii sunt ceva mai grei, ajungând până la 1,8 kilograme. În timp, special a evoluat și a suferit transformări. În prezent există păsări în trei nuanțe, alb, negru și gri.
Pe internet, perechea de găini din rasa Silkies se vând cu 250 de lei perechea. Un cocoș se vinde cu 100 de lei, iar găina ouătoare costă 150 de lei. În funcție de vârstă, puii se comercializează cu prețuri pornind de la 30 de lei și pot ajunge la 70 de lei. Un ou costă 5 lei.