20 MINUTOS: OMS avertizează sever țările care nu iau în serios epidemia de coronavirus!
- Ovidiu Drugă
- 9 martie 2020, 05:00
Ziarul spaniol 20 MINUTOS scrie în ediția sa de ieri despre avertismentul adresat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS ) țărilor care nu iau în serios amenințarea coronavirusului. OMS solicită implicarea acestor guverne în lupta împotriva epidemiei, astfel încât povara să nu cadă numai în sarcina sistemelor sanitare.
“Suntem îngrijorați că unele țări nu iau problema în serios sau au decis că nu pot face nimic” a avertizat directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferința de presă zilnică a OMS.
Refuzând să dea exemple concrete, el a spus că aceste țări “nu arată nivelul de angajament politic pe care îl merită actuala amenințare” şi a subliniat că epidemia de coronavirus “nu este o simulare”. “Nu este momentul să abandoneze sau să caute scuze”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus, insistând asupra faptului că nu doar ministerele sănătății ar trebui să facă toate eforturile pentru îngrădirea coronavirusului, ci că trebuie să fie vorba despre o acţiune
coordonată a întregii rețele de stat, în colaborare cu sectorul privat. “Securitatea și ordinea publică , diplomația, finanțele, comerțul, transporturile, informațiile ... întreg guvernul trebuie să fie implicat” , a spus medicul etiopian.
Tedros a încurajat țările să activeze planurile de urgență atunci când este necesar, să difuzeze informații pentru a educa populația despre boală și să aibă pregătite spitale și echipamente medicale. “Situaţia este în mâinile noastre”, a declarat directorul general al OMS.
De asemenea, el a reamintit că organizaţia a creat nişte ghiduri în care li se indică ţărilor, pas cu pas, cum să-şi dezvolte planurile de urgenţă și a insistat asupra faptului că Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au alocat fonduri pentru lupta împotriva coronavirusului. Tedros a raportat că, în ultimele zile, numărul de cazuri Covid-19 în lume a ajuns la aproape 100.000, în timp ce al deceselor se ridică la aproximativ 3.281.
Șeful OMS a declarat că şi Coreea de Sud, aflată în topul celor mai afectate țări , cu peste 5.200 de cazuri, prezintă “semne pozitive” , cu o reducere progresivă a numărului de infectări, deși acestea încă depășesc 500 de persoane diagnosticate zilnic.
“Știm că oamenii sunt speriați, dar teama poate fi gestionată și redusă cu informații corecte”, a spus Tedros, care a anunțat lansarea unei campanii de conștientizare a OMS pe
rețelele sociale, numită “Be Ready for Covid-19”; (“Fii pregătit pentru Covid”).
Pe această linie, el a recomandat cetățenilor să se bazeze pe cei din jurul lor dacă se simt depășiți de frică și să afle despre planurile de urgență din comunitățile lor.
“Sunt multe lucruri pe care încă nu le știm, dar în fiecare zi învățăm mai multe și lucrăm contra cronometru pentru a ne completa cunoștințele. În cele din urmă, mortalitatea acestui virus va depinde nu doar de virusul în sine, ci de modul în care vom găsi răspunsul la această amenințare”, a mai spus reprezentantul OMS.