Justitie
20 de ani de puşcărie degeaba: O tehnică revoluţionară a făcut dreptate
Genealogia genetică, o tehnică revoluţionară de anchetă, care analizează ADN-ul şi arborii genealogici, a permis ieri pentru prima oară ca o victimă a unei erori judiciare să fie disculpată.
Această tehnica revoluţionară ajută la rezolvarea cazurilor de crimă. Până în prezent s-au rezolvat cel puţin 70 de dosare cu o precizie maximă.
Un tribunal din Statul Idaho, l-a "albit" total pe Christopher Tapp, care a petrecut 20 de ani în închisoare pentru viol şi moartea lui Angie Dodge în 1996.
''Este o viaţă nouă, un nou început, o nouă lume pentru mine şi vreau să profit de fiecare zi'', a declarat Tapp, 43 de ani, după decizia tribunalului. Această decizie vine în urma arestării unui alt bărbat, Brian Dripps, care a recunoscut că a comis crima, după ce a fost confruntat cu genealogia genetică.
Această tehnică constă în compararea unui eşantion de ADN prelevată la locul crimei, cu datele publicate pe site-urile specializate. În Statele Unite, foarte multe persoane dau probe de ADN pentru a-şi regăsi rude şi încredinţează propriile date pe aceste site-uri. Anchetatorii reţin persoanele având profilul ADN apropiat de acela lăsat la locul crimei, apoi urmăresc arborele lor genealogic pentru a vedea unde se încadrează, ceea ce le permite, în general, să pună un nume pe ADN-ul suspect.
Această tehnică a permis arestarea în aprilie 2018 a unui bărbat presupus a fi autorul a 12 omoruri şi a 50 de violuri în California între anii 1970-1980. Cel puţin 70 de dosare au fost rezolvate graţie acesteia. Dar este pentru prima dată când serveşte la deculpabilizarea unei persoane deja condamnate.''Este un sentiment incredibil când este ajutată o persoană să-şi albească reputaţia pătată'', a declarat pentru canalul ABC, genealogistul Moore care supervizează cercetările.
Dosarul împotriva lui Christopher Tapp a fost rezolvat datorită acestei tehnici a genealogiei genetice
În 1988 el a fost condamnat la 30 de ani de închisoare doar pe baza unei mărturii, asupra căreia s-a revenit. În 2017 el a fost eliberat din închisoare în cadrul unui acord cu justiţia, dar acuzaţiile de crimă n-au fost şterse. Până în 2018 când apărătorii săi au obţinut dreptul de a folosi urmele de spermă găsite în camera victimei, iar genealogia genetică i-a dus la Brian Dripps. Acesta, care locuia lângă victimă, a recunoscut rapid faptele. Procurorul comitatului Bonneville, în Idaho, a fost de acord cu consecinţele şi a cerut anularea procedurilor, pe care un judecător le-a validat miercuri, notează
Le Figaro.