O premieră – atât personală, cât și pentru alpinismul de altitudine din România – va fi să coboare cu schiurile de pe un munte de 8.000 de metri. Este vorba despre Muntele Manaslu (8.163m). Acesta e considerat unul dintre cei mai periculoși munți de 8.000 de metri din lume, avâns o rată de mortalitate de 9,9%.

Ascensiunea muntelui Manaslu, pe ruta standard, se va face în stil sportiv – fără oxigen artificial și fără sherpași de altitudine. Timișoreanul se va aclimatiza astfel pentru al doilea proiect al său în acest sezon himalayan: încercarea de a urca muntele Manaslu pe o rută nepracticată, pe fața nordică, alături de slovacul Peter Hámor, pe care l-a avut coechipier și în expediția de anul trecut. Planul lor din 2014 de a urca everestul pe latura nordică a fost oprit datorită condițiilor meteorologice neprielnice – acumulare de gheață albastră, casantă, vântul extrem de puternic, care a suflat și cu 100km/h.

”Ne aflăm la șase decenii distanță de primele ascensiuni reușite ale celor mai înalți munți ai lumii. În 2015, doar stilul în care urci mai poate aduce valoare alpinismului mondial”, a declarat Horia Colibășanu. „Am ajuns la jumătatea cursei, cu 7 vârfuri de 8.000 de metri atinse, din 14 câte există. Anul acesta am avut de ales între a urca un nou vârf de 8.000m – pentru a-mi continua proiectul, care ar avea miză națională – și a încerca un proiect mult mai dificil, cu șanse mai mici de reușită, dar cu valoare la nivel mondial. L-am ales pe cel de-al doilea, având un partener extrem de valoros în Peter Hámor, dar și o experiență de zece ani la altitudine extremă”, a mai spus sportivul.

Expediția #ManasluNorth va debuta la finalul lunii martie și se va încheia la finalul lunii mai, odată cu închiderea sezonului de ascensiuni de primăvară din Himalaya.

Horia Colibășanu a mai urcat cu succes pe Manaslu în 2006, alături de spaniolul Iňaki Ochoa.