1O milioane de euro pentru stârpirea insectelor. Primăria Capitalei dă pe un ţânţar cât pe un armăsar
- Mihai Oprea
- 22 aprilie 2016, 00:00
De la sfârşitul anului 2015, Bucureştiul a rămas fără serviciu de deratizare şi dezinsecţie, după ce municipalitatea a încheiat contractul cu firma 3D, cea care deţinea monopolul de mai bine de 20 de ani
Lipsa unui contract de dezinsecţie şi deratizare ameninţă grav starea de sănătate a populaţiei riscând astfel izbucnirea unor epidemii. Municipiul Bucureşti este considerat teritoriul de risc privind infestarea cu virusul West Nile transmis de tânţari”, a fost anunţul din proiectul de hotărâre privind atribuirea în regim de urgenţă a acestui contract.
Riscul izbucnirii unei epidemii
Astfel, municipalitatea a demarat de urgenţă atribuirea unui contract pentru prestarea unor astfel de servicii pe raza Capitalei, în caz contrar existând riscul izbucnirii unei epidemii. Numai că, timpul a trecut, iar Bucureştiul nu a semnat nici până în ziua de astăzi un contract cu o firmă care să se ocupe de aşa ceva.
În cei 20 de ani de contract cu Primăria Capitalei, firma 3D a încasat milioane de euro anual
Zilele trecute, potrivit unui anunţ de atribuire publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Primăria Municipiului Bucureşti anunţă că vrea să semneze un contract cu o firmă care să se ocupe de stârpirea ţânţarilor din Bucureşti. ,,Valoarea estimată totală a contractului, aferentă celor 18 luni, este de 46.049.329,65 lei, circa 10 milioane de euro, formată din:
a - valoarea estimată pentru tratamente deratizare pentru nouă luni în valoare de 8.416.943,92 lei;
b - valoarea estimată pentru tratamente combatere ţânţari pentru nouă luni în valoare de 12.514.569,65 lei.
Valoarea aferentă tratamente punctuale şi zonale aferente focarelor de infecţie identificate în procent de 10% din valoarea cumulata de la punctele a şi b. Valoarea rezultată pentru perioada de nouă luni se multiplică cu doi pentru cele 18 luni ale contractului rezultând valoarea estimată totală de 46.049.329,85 lei”, se arată în anunţul SEAP, anunţ publicat pe 20 aprilie 2016 care are ca dată de lictaţie 8 iunie 2016.
De faptul că oricând se poate declanşa în Bucureşti o epidemie din cauza ţânţarilor sunt conştienţi şi reprezentanţii Primăriei Capitalei. Instituţia a fost atenționată să își revizuiască planul de combatere inclusiv a țânțarilor vectori pentru transmiterea virusului Zika, existența acestora „fiind demonstrată și documentată și în municipiul București” de către specialiștii Institutului Cantacuzino, relevă un document semnat de conducerea Ministerului Sănătății la începutul anului.
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat, în ședința din 29 februarie 2016, propunerea primarului general Răzvan Sava pentru acordarea directă a unui nou contract de dezinsecție, dezinfecție și deratizare.
Firma trebuia să aibă 326 agenţi
Mai mult, potrivit studiului aflat în dezbatere publică, operatorul care va presta acest serviciu trebuie să aibă 326 agenți DDD (deratizare, dezinsecție, dezinfecție).
Aceștia trebuie să fie structurați în echipe de patru persoane și mai multe dotări printre care: 40 aparate portabile generatoare de ceață, 60 de autovehicule pentru deplasarea echipelor, 19 utilaje de mare capacitate generatoare de ceaţă rece, 20 de ceaţă caldă şi 19 autoutilitare cu ataş, cu cinci locuri.
3D a avut monopolul în Bucureşti
Până acum, serviciul de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie a fost delegat firmei 3D România. Contractul a fost încheiat în urmă cu 20 de ani, pe 14 iunie 1996, el fiind modificat prin şapte acte adiţionale, până în iunie 2015, în această perioadă compania încasând peste 400 milioane lei. Contractul a fost semnat în baza unei licitaţii publice care a stabilit valoarea contractului şi tarifele pentru serviciile prestate, durata iniţială fiind de aproape 13 ani. În 2009, a fost prelungit cu încă şase ani de către viceprimarul Capitalei de la vremea respectivă, Victor Iovici. Pe 11 decembrie 2015, contractul încheiat de municipalitate cu firma 3D România a expirat.