18 diplomați afectați de misteriosul „Sindrom Havana” cer despăgubiri guvernului. 20 de milioane de euro sunt la mijloc

18 diplomați afectați de misteriosul „Sindrom Havana” cer despăgubiri guvernului. 20 de milioane de euro sunt la mijlocsursa: arhivă EVZ

Diplomații canadieni care au avut de suferit din cauza „Sindromului Havana” dau în judecată guvernul și cer despăgubiri importante pentru suferințele îndurate.

Optsprezece diplomaţi canadieni care au fost detaşaţi în Cuba şi spun că de atunci suferă de ceea ce a fost denumit „Sindromul Havana” (se manifestă prin dureri de cap severe, tulburări de vedere şi greaţă) au dat în judecată guvernul, afirmând că noi cazuri continuă să fie detectate.

Canadienii au recunoscut 14 cazuri ce țin de „Sindromul Havana”

Oficial, autorităţile canadiene recunosc 14 de astfel de cazuri, ultimul datând din decembrie 2018. Potrivit reclamanţilor, numărul acestora ar fi de circa 30.

Paul Miller, avocatul din Toronto care îi reprezintă pe diplomaţii care cer despăgubiri de cel puţin 28 milioane de dolari (aproximativ 20 de milioane de euro) a declarat că firma sa „continuă să primească cereri: avem cazuri foarte recente, din 2021”. O sursă apropiată dosarului evocă două cazuri în acest an, ceea ce a dus la plecări precipitate din capitala cubaneză.

Apărute în anul 2016, aceste „incidente de sănătate” nu au fost explicate de specialiști. Diplomaţi din cele două ţări, dintre care unii spun că au auzit sunete de înaltă frecvenţă, au început să se plângă de migrene, ameţeli şi greaţă. Unii dintre ei au fost diagnosticaţi cu leziuni cerebrale.

Ce a pățit o femeie diplomat care a stat 4 ani în capitala Cubei

Cazuri similare, denumite de unele media „sindromul Havana”, au fost semnalate în China, Germania, Australia, Rusia, Austria şi chiar la Washington.

O femeie diplomat canadiană, care a stat la post patru ani în Cuba, mărturiseşte că s-a trezit într-o dimineaţă cu o senzaţie de ameţeală şi cu „sângerări nazale abundente”. „Nu mi-a sângerat nasul de când eram copil. Simptomele s-au înrăutăţit şi mi-am dat seama că nu sunt în stare să continui să muncesc”, spune ea, sub rezerva anonimatului, conform Agerpres.

O altă femeie diplomat a spus că „a început să simtă vibraţii bizare în urechi, aproximativ la aceeaşi oră în fiecare seară la câteva săptămâni după sosirea sa la Havana. Evacuată din motive medicale, ea afirmă că trebuie acum să poarte ochelari în condiţiile în care niciodată nu a avut probleme de vedere anterior.

Rămâne in mister sursa care a provocat aceste probleme

Atacuri cu unde radio, isterie colectivă din cauza stresului, efect al unor substanţe chimice pulverizate împotriva ţânţarilor: diverse ipoteze au fost evocate de către specialişti, fără a se ajunge însă la o concluzie definitivă.

Autorităţile cubaneze neagă orice rea-voinţă. „Nici poliţia cubaneză, nici FBI, nici Poliţia regală din Canada nu au găsit dovezi privind eventuale atacuri împotriva diplomaţilor aflaţi la post în Havana, în pofida unor investigaţii importante”, au spus membrii Academiei de Ştiinţe din Cuba.

Ne puteți urmări și pe Google News