În data de 16 februarie 1999, Miron Cozma, liderul minerilor din Valea Jiului, a organizat un marş către Bucureşti alături de 2.500 de ortaci. Cauza a fost decizia Curţii Supreme de Justiţie de a-l condamna pe liderul minerilor la 18 ani de închisoare pentru organizarea mineriadei din septembrie 1991.

În ianuarie 1999, un marş al ortacilor către Capitală fusese întrerupt datorită cedării făcute de putere în favoarea cererilor acestora, după celebra discuţie de la Cozia dintre premierul Radu Vasile şi Miron Cozma. De această dată, Miron Cozma avea în plan parcurgerea întregului traseu, urmărind să dea o lovitură puterii din acel moment. Minerii s-au îmbarcat în 50 de autobuze în seara zilei de 16 februarie. Primul baraj al forţelor de ordine, aflat în dreptul localităţii Brădeşti, judeţul Dolj, a fost depăşit de către protestatari.

La ora 5 a dimineţii, marşul a fost oprit de către forţele de ordine la Stoeneşti, judeţul Olt. Au fost distruse autobuzele, iar minerii au fost atacaţi cu grenade lacrimogene şi loviţi violent. Miron Cozma a încercat să se refugieze în localitatea Caracal, însă a fost capturat pe drum. El a fost arestat la ora 9 a aceleiaşi zile, alături de 500 de mineri.