17 decembrie 1989, ziua în care au avut loc primele crime la Timișoara. Cine a dat ordin să se tragă

17 decembrie 1989, ziua în care au avut loc primele crime la Timișoara. Cine a dat ordin să se tragă Anul 1989 a pus capăt regimurilor comuniste din ţările din Europa Centrală şi de Est. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ziua de 17 decembrie 1989 a marcat momentul în care au avut loc și primele execuții ale protestatarilor. Protestele din ajun care s-au lăsat cu arestări au făcut oamenii să iasă din nou în stradă și să nu renunțe la ideea de ”libertate”.

17 decembrie 1989 este prima zi neagră în istoria Revoluției din același an. Asta pentru că la ordinul soților Ceaușescu s-a tras în cei care au ieșit să ceară socoteală pentru arestările din ajun.

Ziua a început în forță cu trei coloane militare care au început să se plimbe pe străzi de la 10.30 dimineața. În fața comitetului Județean de partid se adună deja oamenii nemulțumiți și îngrijorați de violențele și arestările din 16 decembrie. Oamenii încep să ceară socoteală pentru prima dată, autorităților locale pentru lipsuri.

Lipsa căldurii, a apei calde, a odihnei din ziua de duminică atunci când erau chemați la muncă. Oamenii încep să strige „libertate”, ”jos Ceaușescu”, și imploră armata să nu tragă. Doar că la 13.30 militarii primesc ordin de la ministrul apărării, Vasile Milea, să tragă! Asta după ce la București se întrunise Comitetul Executiv al PCR, în frunte cu Nicolae și Elena Ceaușescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

nicolae_ceausescu_elena_ceausescu_coperta_revista_cinema_ianuarie_1987

17 decembrie 1989, operațiunea ”Trandafirul”

Acela a fost momentul când soția dictatorului a comandat operațiunea care s-a numit ”Trandafirul”. Ba chiar a reproșat intervenția slabă de cu o zi înainte. "Să fi tras în ei, să fi căzut. Şi pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Nu vi s-a spus aşa? Unul să nu iasă. Deci măsuri imediate! Să lichidăm repede ce este. Să fie în stare de luptă şi unităţile de la Interne şi unităţile de la Apărare.

Şi oriunde se încearcă vreo acţiune, să fie lichidată radical!” Cei care au intrat în PCR nu trebuiau să mai iasă de acolo, potrivit ordinelor. Busculada care s-a întâmplat în Girocului, în Timișoara, când armata a tras i-a făcut pe oameni să riposteze cu prepararea de cocktailuri Molotov.

Chiar și așa 66 de oameni au murit. Spitalele erau depășite, medicii nu erau obișnuiți să trateze plăgi împușcate. Oamenii erau îngroziți, dar nu au renunțat. Iar cee ace s-a întâmplat la Timișoara a făcut ca lucrurile să se schimbe în toată țara.