Evenimentul Zilei > Actualitate > 14.000 de români „captivi” pe frontul sângeros din Siria
14.000 de români „captivi” pe frontul sângeros din Siria

14.000 de români „captivi” pe frontul sângeros din Siria

Patru români din Siria au fost răniţi, alţi patru au fost arestaţi de forţele de securitate, iar două familii au rămas fără case în urma exploziilor.

Situaţia de securitate din Siria se deteriorează pe zi ce trece, luptele între forţele opoziţiei şi cele guvernamentale sunt tot mai sângeroase, în suburbiile Damascului, ca şi în oraşe precum Homs, Hama, Daraa, Deir Ezzour, Idleb.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, Doris Mircea, la Ambasada României din Damasc sunt înregistrate, până acum, 257 de familii de români, dar numărul cetăţenilor români din Siria este estimat la 14.000 de persoane. Doris Mircea a declarat, pentru EVZ, că 62 dintre românii care au solicitat evacuarea imediată din Siria au sosit deja în ţară, cu sprijinul ambasadei.

Afectaţi de război

Două familii de români din oraşul Homs au avut casele avariate de explozii, în timp ce patru persoane au fost rănite, dar acum sunt în afara oricărui pericol.

De asemenea, patru cetăţeni româno-sirieni au fost reţinuţi sau arestaţi, pentru câteva zile, de către autorităţile locale, în contextul evenimentelor din oraşele lor de reşedinţă.

"În fiecare caz în parte, misiunea noastră a reacţionat prompt, intervenind pe lângă autorităţile siriene pentru ca aceştia să fie eliberaţi. În prezent, nu mai există cetăţeni români răniţi sau arestaţi pe teritoriul Siriei", a precizat Doris Mircea. Ambasada ţine legătura cu membrii comunităţii româneşti din Siria, mai ales cu cei din localităţile din zonele de conflict. Până acum, peste 300 de cetăţeni români au cerut asistenţă consulară. "În guvernoratul Homs locuiau, înainte de declanşarea violenţelor, în jur de 320 de cetăţeni români (majoritatea femei), în Hama 97, iar în Idleb 55. La aceste cifre trebuie adăugaţi copiii, în medie 2-3 de fiecare familie. Mulţi au părăsit oraşul în care trăiau, s-au întors în România sau au plecat în alte zone de pe teritoriul Siriei, unde nu au loc confruntări", a mai spus oficialul MAE.

România îşi menţine ambasadorul în Siria, atâta timp cât situaţia de securitate o va permite, pentru că românii de acolo au nevoie de sprijin şi protecţie.


TRAGEDIE

Nenumărate atentate sângeroase în zonele de conflict

Atacurile cu bombă sunt tot mai numeroase în Siria. Săptămâna aceasta, de pildă, presa a relatat despre un atentat cu maşină-capcană în zona rezidenţială a celui de-al doilea oraş ca mărime din ţară, Alep. Guvernul a dat vina pe aşa-zişi terorişti. Tot în Alep a mai avut loc un atac cu bombă, în care au murit 28 de persoane, în urmă cu trei săptămâni.

La Damasc s-au produs, sâmbăta trecută, două deflagraţii, cu 27 de morţi şi 100 de răniţi. Sute de oameni au murit în atacuri cu bombă, în cele două oraşe cu mulţi susţinători ai preşedintelui, opoziţia dând vina pe forţele guvernamentale.

RISCURI

Puţini români din Siria sunt luaţi în evidenţa ambasadei, din cauza dificultăţilor de comunicare şi a pericolului deplasării în zonele de conflict

Românii nu se înghesuie să se înscrie în baza de date a Ambasadei României la Damasc , pentru a putea fi contactaţi şi ajutaţi, la nevoie. De ce se întâmplă acest lucru? Doris Mircea, purtătorul de cuvânt al MAE român crede că este vorba despre "dificultăţi de comunicare tot mai mari" şi despre "deteriorarea situaţiei de securitate, ceea ce înseamnă că deplasarea în anumite zone sau regiuni le poate pune în pericol viaţa". Iar în zonele mai ferite de confruntări, motivaţia este redusă.

Nu vor să plece, încă

Oamenii nu sunt obligaţi să se înregistreze la ambasadă, în plus mulţi nu au intenţia, cel puţin deocamdată, de a se repatria, pentru că nu mai au rude în România. Totuşi, de ce nu vor româncele să părăsească Siria, un stat în care este tot mai periculos să trăieşti? "Nu se poate spune că cetăţenii români ezită să părăsească Siria. Este vorba mai degrabă de amploarea fenomenului şi de momentul la care se va produce, în funcţie de evoluţia conflictului intern", spune Doris Mircea. La momentul actual, sunt luate în calcul diverse evoluţii posibile, iar reacţia autorităţilor române va fi în corelare cu acestea.

Ministerul de Externe a avertizat cetăţenii români că e riscant să călătorească în Siria. Pot avea loc atacuri teroriste în locuri publice şi mai multe căi de comunicaţie, inclusiv autostrăzi importante, pot fi temporar închise din cauza demonstraţiilor sau a violenţelor.

8.000 de civili ucişi, din martie 2011

ONU estimează că peste 8.000 de persoane au fost ucise în violenţele din Siria, de la începutul revoltelor contra preşedintelui Bashar al-Assad. UE, SUA, Liga Arabă şi Turcia au impus sancţiuni economice şi de călătorie oficialilor de la Damasc, iar miniştrii de Externe ai UE au decis, ieri, să impună astfel de interdicţii şi soţiei liderului sirian, Asma al-Assad, şi altor 12 persoane, printre care mama, sora şi cumnata lui Bashar.

Tot mai multe proteste au loc în ţară şi activiştii anunţă noi victime în fiecare zi.

Emisarul ONU, Kofi Annan, merge, în acest weekend, la Moscova şi Beijing, pentru a discuta despre criza din Siria.

"Românii care au cerut repatrierea au fost ajutaţi cu întocmirea actelor de
călătorie, cu rezervarea biletelor de avion şi au fost însoţiţi la aeroport“

DORIS MIRCEA, purtător de cuvânt al MAE


PROTESTE. Şi sirienii din Turcia manifestează contra regimului lui Assad FOTO: REUTERS

Citiţi şi:

  • Masacrul din Siria: Soția președintelui Bachar al-Assad, sancționată de UE
  • MAE își retrage personalul din cadrul Ambasadei României la Damasc
  • Rusia cere Siriei să accepte un armistiţiu temporar, de două ore în fiecare zi
  • Soția președintelui sirian Bashar al-Assad: "Eu sunt adevăratul dictator!"