1,4 miliarde de euro pentru gestionarea dezastrelor în UE
- Tudor Borcea
- 7 martie 2020, 19:40
Mecanismul de protecție civilă al UE are nevoie de cel puțin 1,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Fondul ajută țările europene să reacționeze la urgențe și dezastre.
Acest fond a fost activat pentru a ajuta în urma cutremurelor, incendiilor și inundațiilor și, mai recent, pentru a evacua cetățenii europeni afectați de criza coronavirusului în China.
Într-un vot de joi, comisia pentru mediu a declarat că finanțarea pentru Mecanismul de protecție civilă al UE în perioada 2021-2027 ar trebui să fie de cel puțin 1,4 miliarde de euro, așa cum a propus Comisia Europeană, informează Parlamentul European.
Deputații au mai cerut mai multă claritate cu privire la modul în care fondurile sunt împărțite între prevenire, pregătire și reacție. Comisia a spus că o cantitate semnificativ mai mare ar trebui să fie destinată pregătirii.
De la crearea sa, în 2001, Mecanismul de protecție civilă al UE, un sistem colaborativ de ajutor reciproc, a fost activat de peste 330 de ori pentru a răspunde la dezastre naturale și provocate de om, în interiorul și în afara UE, precum incendii forestiere, inundații, poluarea mărilor, cutremure, uragane, accidente industriale și situații de criză, inclusiv crize de sănătate.
În timpul focarului actual de coronavirus, acesta a fost utilizat pentru coordonarea și cofinanțarea livrării de materiale medicale de urgență în China și de materiale de protecție în Italia.
Aceasta a ajutat și la repatrierea cetățenilor UE din zona Wuhan (China) și a navei de croazieră Diamond Princess blocată în Yokohama (Japonia).
Când un stat membru este copleșit de un dezastru, acesta poate cere ajutor prin intermediul mecanismului. Comisia coordonează răspunsul și acoperă cel puțin 75% din costurile de transport și operare.
În 2019, UE a dezvoltat o nouă rezervă europeană de capacități suplimentare -RescEU- pentru a ajuta în mod direct atunci când resursele utilizate de statele membre nu sunt suficiente.
Deputații doresc să aloce o sumă mai mare pregătirii în programul 2021-2027, inclusiv fonduri pentru achiziționarea de echipamente și materiale RescEU, cum ar fi avioane de combatere a incendiilor forestiere, pompe speciale de apă, spitale de teren și echipamente medicale speciale.
După o dezbatere și un vot în plen privind Mecanismul de protecție civilă al UE, Parlamentul va începe negocierile cu Consiliul de miniștri.