13, numărul Ordonanței, este cu ghinion pentru Ministerul Justiției | Proteste anti-Guvern
- Ramona Feraru
- 3 februarie 2017, 00:00
Două premiere într-o singură zi: anchetă pentru emiterea unei OUG și retragerea unui secretar de stat care tocmai fusese delegat cu atribuții de ministru!
Pe 1 februarie, la ora 23.55, a apărut știrea că s-a deschis dosar penal cu privire la persoanele care au lucrat la Ordonanța 13, care a scos lumea în stradă, și că procurorii cer casetele cu cei care au intrat și ieșit din minister și care ar fi participat la redactarea noilor acte adoptate de Guvern. Abia în cursul zilei de ieri, jurnaliștii au reușit să preia frânturi de informații care, puse cap la cap, au dezvăluit că totul este real și că procurorii anticorupție au întocmit un dosar penal împotriva șefului Executivului, Sorin Grindeanu, a ministrului Justiției, Florin Iordache, și a echipei care a cotribuit la editarea Ordonanțelor. Conform informațiilor, dosarul a pornit de la Mihai Polițeanu (mișcarea civică Inițiativa România), un apropiat al fostului ministru Monica Macovei, care, împreună cu alte două persoane, a depus un denunț penal.
În miez de noapte, DNA începe ancheta
Biroul de presă al DNA informa, ieri, că s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte în legatură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative şi că în prezent se efectuează acte procedurale. „Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată întrun comunicat al DNA.
Ministerul Justiției confirmă
Ministerul Justiţiei a confirmat că a primit, miercuri, o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codurilor penale, precum şi cu proiectul de lege referitor la graţiere.
Întâmplător sau nu, ministrul Florin Iordache își deleagă anumite competențe, uzuale, față de secretarul de stat Constantin Sima, unul dintre cei care a participat la realizarea Ordonanțelor buclucașe.
Ministrul susține că a fost determinat să facă acest lucru întrucât, în perioada următoare, va fi ocupat la Guvern cu diverse activități privind proiectul de lege privind bugetul.
Doi procurori, vizați de anchetă
O altă bombă avea să cadă peste minister: imediat după ce a fost delegat să semneze în numele ministrului, secretarul de stat Constantin Sima a „lăsat pixul jos”, ca la extemporal. Ministerul Public a cerut la CSM încetarea delegării pentru Sima și colega sa, Oana Smith Hăineală. Cei doi procurori fuseseră detașați la Ministerul Justiției pe funcții de secretari de stat în urmă cu o lună. Ei sunt vizați de ancheta privind elaborarea textelor actelor normative care au inflamat lumea Justiției.
Sesizarea lui Mihai Polițeanu către DNA
„La , 1 februarie 2017, am fost chemat la Direcția Națională Anticorupție, unde am fost audiat în legătură cu denunțul penal împotriva lui Sorin Grindeanu, și Florin Iordache, ministru al Justiției în Guvernul României, pentru comiterea următoarelor infracțiuni: 1. Favorizarea făptuitorului. Prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului. Cu ocazia audierii, având în vedere evenimentele din noaptea de 31.01.2017, când Guvernul României a adoptat conspirativ o Ordonanță de Urgență de modificare a Codurilor penale, precum și indiciile publice ale unei întâlniri între ministrul Justiției și șeful său de partid Dragnea Liviu, în care cel din urmă ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonanței amintite, am decis să depun o completare la denunțul penal în vederea efectuării de cercetări penale împotriva președintelui PSD pentru comiterea infracțiunii prevăzute la art. 13 din Legea 78/2000. Amintesc că denunțul a fost semnat de Elena Ghioc, Răzvan Patachi și de mine și a fost depus la DNA în dată de 24 ianuarie prin mijloace de comunicare electronică. Pe 31 ianuarie, pentru respectarea deplină a procedurii penale, am depus denunțul și în persoană, la sediul DNA”.
Augustin Lazăr: „O să ne râdă infractorii în nas!”
Procurorul general al României, Augustin Lazăr (foto), a declarat, ieri, că pe rolul DNA există un dosar care „are o anumită legătură” cu ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv privind modificarea Codurilor Penale, refuzând să dea mai multe detalii. Vorbind în schimb despre Ordonanțe, Lazăr a spus că infractorii le vor „râde în nas” procurorilor odată cu noile modificări aduse Codului Penal:
„Observi că pedepsele sunt coborâte sub un minim rezonabil pentru ca procurorii să poată lua măsurile care sunt prevăzute de lege. Spre exemplu, să poată cere o supraveghere tehnică ai nevoie de un maxim special rezonabil de pedeapsă pe care ţi-l cere legea penală. Pentru a cere o măsură preventivă ai nevoie tot așa. Păi cu trei ani maxim la abuz în serviciu ce o să facem? O să ne râdă în nas infractorii”.