12.000 de navigatori români, pe mări și oceane, de sărbători

12.000 de navigatori români, pe mări și oceane, de sărbători

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) estimează că peste 12.000 din cei 33.000 de navigatori și personal auxiliar navigant, înregistrați oficial, își petrec sărbătorile de iarnă, prin muncă, în voiaje internaționale.Liderul SLN Adrian Mihălcioiu susține că navigatorii români sunt recunoscuți ca adevărați profesioniști, fiind apreciați pe piața maritimă mondială.

Pentru Sindicatul Liber al Navigatorilor, 2017 a fost un an greu. Potrivit liderului SLN, Adrian Mihălcioiu, care a prezentat bilanțul pe ultimul an, sindicatul marinarilor români a avut parte de “foarte multe provocări, situații critice, probleme reale cu care s-au confruntat puținii navigatori membri de sindicat, foarte mulți nemembri, probleme care au vizat întreaga categorie socio-profesională și în care sindicatul s-a implicat activ, cu rezultate concrete”. Datorită contractelor de muncă negociate de SLN și Federația Internațională a Transportatorilor (ITF), problemele membrilor de sindicat au putut fi ușor rezolvate în favoarea lor. 

Foarte multe probleme grave, vizând salarii neplătite cu lunile, abandonarea navigatorilor, accidente de muncă, îmbolnăviri etc au abundat în mesaje pe toate căile către SLN, numărul de cazuri înregistrate au stabilit un record nedorit în anul 2017. SLN fiind și reprezentant al Federației Internaționale a Transportatorilor (ITF), se ocupă și de cazurile navigatorilor străini care ajung cu navele în porturile românești, neplata sau condiții impropii de muncă. Dacă la sfârșitul anului trecut SLN a reușit să recupereze 350.000 de dolari de la proprietarii de nave din lume pentru navigatorii neplătiți la timp, în anul 2017 suma a fost de 930.000 de dolari. Dacă în anii trecuți erau înregistrate mai multe cazuri de marinari români abandonați și neplătiți în porturile lumii, anul acesta a fost un singur caz, în Malaezia, rezolvat de SLN cu ajutorul forurilor internaționale. 

Șase marinari români, care navigau pe nava unei companii grecești, sunt singurii aflați într-o situație delicată, fiind cercetați pentru poluare marină. “Sunt reținuți în SUA, nu sunt membri SLN”, spune Adrian Mihălcioiu. Un ofițer filipinez care a vrut să își primească banii pentru a pleca acasă și nu a fost plătit, ar fi vrut să își facă singur dreptate. S-a dus la autorități și a reclamat că la bord există o instalație de ocolit tancul de santină, una improvizată, pentru a  deversa rezidurile petroliere. “Acolo, poluarea înseamnă crimă  și 10 oameni de la sala mașini, inclusiv comandantul, au fost inculpați. Doi au pledat vinovați, restul chiar nu știa și toți sunt reținuți într-un hotel pe timpul procesului. Un fel de arest la domiciliu. Compania nu se implică, totul înseamnă costuri. Nava a plecat. Ei stau de aproape un an în SUA. Situația e delicată”.

Meseria de navigator, mai ales cea de ofițer de marină, este foarte căutată pe piața internațională, potrivit liderului SLN Adrian Mihălcioiu. 90% din comerțul internațional se efectuează pe mare. “Sunt 15.000 locuri disponibile pentru ofițerii de marină, iar în 2022 vor fi vreo 50.000 de locuri lipsă pe piața internațională”, spune liderul SLN. În România, în prezent, sunt înregistrate aproximativ 33.000 de brevete și certificate de recunoaștere profesională, privind navigatori din siguranța navigației și personal auxiliari de la bordul navelor. Din aceștia, 22.500 sunt navigatori din care aproximativ 10.500 sunt personal auxiliar navigant la bordul navei. “Estimăm că peste 12.000 de navigatori români sunt pe mare, de sărbători. La mulți ani tuturor și să vină acasă la familiile lor, sănătoși”, a transmis liderul SLN, Adrian Mihălcioiu.