11 septembrie. Se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste din New York și Washington. Ziua în care teroriștii au îngrozit planeta

11 septembrie. Se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste din New York și Washington. Ziua în care teroriștii au îngrozit planeta

Anchetatorii americani au stabilit că, pe 11 septembrie 2001, 19 bărbați au deturnat patru avioane comerciale, pe care le-au folosit drept arme în atacurile teroriste care au îngrozit lumea.

În total, 2.977 de persoane au fost ucise în New York, Washington, DC și în afara orașului Shanksville, Pennsylvania, Statele Unite.

Atacurile au fost puse la cale de liderul al-Qaeda, Osama bin Laden. Între timp, SUA a reușit să stabilească locul unde se ascundea șeful teroriștilor și să îl elimine fizic, în urma unei operațiuni a forțelor speciale ale armatei.

La situl World Trade Center (WTC), din Lower Manhattan, au murit cei mai mulți oameni. În total, 2.753 de persoane au murit atunci când zborul 11 al companiei American Airlines și zborul 175 al United Airlines, care fuseseră deturnate, au lovit în mod intenționat în turnurile de nord și de sud, sau ca urmare a prăbușirii celor clădire simbol din New York.

Dintre cei care au murit în timpul atacurilor inițiale și ulterior, după prăbușirea turnurilor, 343 erau pompieri din New York, 23 erau ofițeri de poliție din New York și 37 erau ofițeri ai Autorității Portuare.Victimele aveau vârste cuprinse între doi și 85 de ani. Aproximativ 80% dintre victime au fost bărbați.

La atacul de la Pentagonul din Washington, 184 de persoane au fost ucise atunci când un avion al companiei American Airlines, deturnat la rândul lui, a fost prăbușit peste clădire.

Lângă Shanksville, Pennsylvania, 40 de pasageri și membri ai echipajului de la bordul zborului 93 al United Airlines au murit când avionul s-a prăbușit pe un câmp. Se crede că pirații aerului au prăbușit avionul în acel loc, și nu în ținta lor necunoscută, după ce pasagerii și echipajul au încercat să preia din nou controlul asupra cabinei de pilotaj.

Până în octombrie 2019, doar 1.645 (60%) din cele 2.753 de victime de la WTC au fost identificate cu certitudine, potrivit biroului medicului legist.

Cronologie

Evenimentul Zilei a refăcut pe ore și minute fatidica zi de 11 septembrie 2001, când întreaga lume a fost șocată de tragediile care au lovit America.

11 septembrie 2001

- 8:46 a.m. - Zborul 11 al companiei American Airlines (de la Boston la Los Angeles) lovește Turnul de Nord al World Trade Center din New York City. - 9:03 a.m. - Zborul 175 al United Airlines (de la Boston la Los Angeles) lovește turnul de sud al World Trade Center din New York. - 9:37 a.m. - Zborul 77 al American Airlines (Dulles - Virginia spre Los Angeles) lovește clădirea Pentagonului din Washington. - 9:59 a.m. - Turnul de Sud al WTC se prăbușește în aproximativ 10 secunde. - 10:03 a.m.- Zborul 93 al United Airlines (de la Newark - New Jersey, către San Francisco) se prăbușește pe un câmp din apropierea orașului Shanksville, Pennsylvania. - 10:28 a.m. - Turnul de nord al WTC se prăbușește. Timpul dintre primul atac și prăbușirea celor două turnuri ale World Trade Center este de 102 minute.

13 decembrie 2001

- Guvernul american face publică o înregistrare în care Osama bin Laden își asumă responsabilitatea pentru atentate.

18 decembrie 2001

- Congresul aprobă o măsură care îi permite președintelui să desemneze ziua de 11 septembrie drept "Ziua Patrioților" la fiecare aniversare a atacurilor.

Victimele identificate cu greu și după mulți ani

Identificarea cadavrelor și a resturilor umane nu s-a încheiat complet nici după 20 de ani. Medicii legiști au lucrat pentru identificarea rămășițelor umane a celor care și-au pierdut viața în cele mai grave atentate din isoria umanității.

19 iulie 2007 - Biroul medicului legist din New York anunță că rămășițele a încă trei persoane sunt identificate cu certitudine. 1.133 de victime, adică 41% din total, rămân neidentificate.

2 ianuarie 2011 - Președintele Barack Obama semnează legea ”James Zadroga 9/11 Health and Compensation Act of 2010”, prin care redeschide și extinde domeniul de aplicare al Fondului de despăgubire a victimelor.

10 mai 2014 - Rămășițele neidentificate ale celor uciși în atentate sunt returnate la locul unde a avut loc World Trade Center, unde vor fi păstrate într-un depozit aflat sub jurisdicția Biroului medicului legist șef al orașului New York.

7 august 2017 - Biroul medicului legist din New York anunță că rămășițele unui bărbat ucis la World Trade Center au fost identificate cu certitudine datorită disponibilității unor teste ADN mai sofisticate.

2019 - Rămășițele a trei victime sunt identificate de către biroul medicului legist din New York City prin intermediul testelor ADN.

Despăgubiri pentru victime

În perioada decembrie 2001-15 iunie 2004 - Fondul de despăgubire a victimelor a procesat cererile de despăgubire în caz de deces și vătămare corporală, depuse de familiile și rudele victimelor din 11 septembrie. Familiile celor uciși au avut termen până la 22 decembrie 2003 pentru a solicita despăgubiri. Fondul a fost redeschis în 2011.

Civilii uciși sau răniți grav au primit în total 8,7 miliarde de dolari, în medie aproximativ 3,1 milioane de dolari pentru fiecare destinatar. Cele mai multe dintre acestea au provenit din Fondul de Compensare a Victimelor, dar plățile au venit și de la companiile de asigurări, angajatori și organizații caritabile.

Acest fond a funcționat din decembrie 2001, și până în iunie 2004. În prima fază, fondul inițial de despăgubire a victimelor a primit 7.408 cereri atât pentru cereri de despăgubire pentru deces, cât și pentru daune corporale.

Fondul a acordat despăgubiri în 5.560 dintre aceste cazuri. Ulterior, fondul redeschis și extins funcționează din 2 ianuarie 2011.

Familiile care au fost de acord să primească despăgubiri de la fondul federal au fost de acord să nu dea în judecată companiile aeriene.

Atacul terorist în cifre economice

Anchetatorii au stabilit că peste 500.000 de dolari a costat planificarea și executarea atacurilor de la 11 septembrie 2001.

În total, atacul a produs pierderi de 123 miliarde de dolari. Pierderea economică estimată în primele 2-4 săptămâni de la prăbușirea turnurilor World Trade Center din New York, precum și scăderea numărului de călătorii cu avionul în următorii ani.

* 60 de miliarde de dolari - Costul estimat al pagubelor provocate de situl WTC, inclusiv pagubele aduse clădirilor din jur, infrastructurii și instalațiilor de metrou.

* 40 de miliarde de dolari - Valoarea pachetului de urgență antiterorism aprobat de Congresul american la 14 septembrie 2001.

* 15 miliarde de dolari - Pachetul de ajutor aprobat de Congres pentru salvarea companiilor aeriene.

* 9,3 miliarde de dolari - Despăgubirile de asigurare rezultate în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Curățenia la Ground Zero

După anchetele de la locul prăbușirii celor două turnuri, autoritățile din New York au luat decizia să curețe zona și să reconstruiască clădirile, într-o altă viziune arhitecturală.

La data de 30 mai 2002 s-a încheiat oficial curățarea la Ground Zero. A fost nevoie de 3,1 milioane de ore de muncă pentru a curăța 1,8 milioane de tone de moloz.

Costul total al operațiunilor de curățare a fost de 750 de milioane de dolari.

Securitatea națională a fost restructurată din temelii

Departamentul pentru Securitate Internă a fost creat ca răspuns la atacurile de la 11 septembrie. Acest departament a adunat în jurul său 22 de agenții guvernamentale, inclusiv Serviciul Vamal, Serviciul de Imigrare și Naturalizare, Paza de Coastă a SUA și Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență.

Prin intermediul Inițiativei privind securitatea containerelor, peste 80% din încărcăturile maritime importate în containere sunt verificate înainte de a intra în SUA.

 

Ne puteți urmări și pe Google News