11 politici publice în domeniul sănătății și protecției sociale, depuse la ministere

11 politici publice în domeniul sănătății și protecției sociale, depuse la ministere

11 politici publice în domeniul sănătății și protecției sociale au fost depuse la ministerele abilitate de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), ca urmare a finalizării proiectului „O societate civilă implicată în sistemul de sănătate şi protecţie socială”.

La ceremonia de închidere a proiectului, pe lângă reprezentanți ai societății civile, a participat și Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat Administrația Prezindețială – Departamentul Sănătate Publică și Cristina Siclovan, consilier superior de la Casa Națională de Asiguări de Sănătate.

„Este foarte important demersul realizat de UNOPA prin proiectul „O societate civilă implicată în sistemul de sănătate și protecție socială”. Este un model de succes în implementarea unui proiect european, iar acum așteptăm ca decidenții să implementeze politicile publice elaborate cu atâta efort de asociațiile de pacienți”, a precizat Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat Administrația Prezindețială – Departamentul Sănătate Publică

Prin intermediul acestui proiect, a fost instruit personalul de la nivelul a 50 de asociaţii de pacienţi şi parteneri sociali, în domeniile „Elaborarea politicilor publice” şi „Advocacy şi comunicare publică”. De asemenea, au fost organizate trei cursuri pentru 61 de persoane, care au fost instruite în domeniul „Elaborarea politicilor publice, iar alte 60 de persoane au fost instruitre în domeniul „Advocacy şi comunicare publică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă reușită a implementării acestui proiect este reţeaua de organizaţii neguvernamentale şi parteneri sociali „CivilNet”, care a fost operaţionalizată pentru a monitoriza politicile publice iniţiate de autorităţi în domeniul sănătăţii şi al protecţiei sociale, în direcţia evaluării şi elaborării de propuneri alternative. Totodată, au fost organizate șapte dezbateri regionale cu tema „Politicile publice din domeniul sănătății și protecției sociale”, dezbateri la care au pasticipat peste 250 de persoane.

Datorită proiectului „O societate civilă implicată în sistemul de sănătate şi protecţie socială”, au fost elaborate și depuse în cadrul proiectului opt propuneri de politici publice alternative în domeniul sănătăţii şi trei în domeniul protecţiei sociale, dintre care șase au fost acceptate până în acest moment. De asemenea, au fost realizate și două rapoarte de monitorizare a politicilor publice în domeniul sănătăţii și cel al protecţiei sociale înaintate către ministerele şi instituţiile interesate.

În cadrul conferinței de închidere a proiectului, s-a constat că este extrem de importantă implicarea asociațiilor de pacienți în procesul decizional și în formularea de politici publice care raspund unor nevoi reale. Totodată, este nevoie de monitorizarea legislației actuale și de îmbunătățirea acesteia în acord cu realitatea în care ne găsim. Este extrem de important să existe un mecanism sustenabil de monitorizare a politicilor publice inițiate de tipul rețelelor de pacienți și/sau parteneri sociali.

O altă concluzie a conferinței ar fi importanța ca activitatea/munca societății civile în sfera inițierii de politici publice alternative la politicile publice inițiate de autoritățile din domeniul sănătății și a protecției sociale să fie mai promovată, dar și implementarea unor asemenea proiecte, care facilitează transferul experienței pacienților și a societății civile către administrație prin inițierea unor politici publice produce impact pozitiv în rândul celor vulnerabili.

Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 şi și-a propus creşterea capacităţii societăţii civile din România de a promova politici publice în sistemul de sănătate şi al protecţiei sociale.