Tragediile care au marcat ziua de 11 martie de-a lungul istoriei. Explicații pentru șirul de ghinioane

Tragediile care au marcat ziua de 11 martie de-a lungul istoriei. Explicații pentru șirul de ghinioaneSursa foto: Arhiva EVZ

Pe parcursul istoriei, data de 11 martie a fost martora unor evenimente naturale cu impact devastator. Printre acestea se remarcă erupția puternică a vulcanului Etna din Sicilia în 1974, când flăcările și cenușa au făcut ravagii în regiune. De asemenea, în anul 2011, Japonia a fost zguduită de un cutremur devastator urmat de un tsunami masiv.

În data de 11 martie 2011, Japonia a fost zguduită de un cutremur cu o magnitudine de 9 grade, urmat de un tsunami dezastruos. Impactul lor a fost devastator, provocând distrugerea completă a unor comunități și generând consecințe grave în regiunea afectată.

Catastrofele naturale care au marcat ziua de 11 martie

Tsunami-ul devastator din Japonia a dus la moartea și dispariția a aproape 20.000 de persoane.

În plus, această tragedie a declanșat un accident nuclear la centrala de la Fukushima. Autoritățile japoneze estimează că procesul de dezafectare a celor șase reactoare afectate de inundații va dura aproximativ 40 de ani.

De altfel, în data de 11 martie, dar în anul 1974, vulcanul Etna din Sicilia a erupt violent. Cu o înălțime impresionantă de 3.340 de metri, Etna se remarcă ca fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa.

Mai mult decât atât, este considerat și cel mai vechi vulcan activ din lume, având o istorie eruptivă care se întinde pe o perioadă de peste 6000 de ani.

11 martie

Etna. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alte evenimente care au rămas în istorie

În anul 1513, a fost ales Papă Leon al X-lea, care în realitate era Giovanni de Medici, fiul lui Lorenzo Magnificul, ducele Florenței și un important mecenat al artelor. A deținut funcția pontificală între anii 1513 și 1521.

Într-un alt context, în 11 martie 1818, a fost adusă în lumina publică opera literară „Frankenstein” de către Mary Shelley.

În anul 1861, a fost ratificată Constituția Confederației Statelor Americane, un act legislativ adoptat de cele zece state sudice care s-au separat de nordul aboliționist. Această schismă a dus la declanșarea Războiului de Secesiune, care a persistat între anii 1861 și 1865.

Într-un alt context, în 1871, a fost instaurat un guvern conservator sub conducerea lui Lascăr Catargiu, marcând începutul unei perioade cunoscute sub numele de „domnia autoritară conservatoare”.

Acest guvern a continuat să funcționeze până în 1976.

De altfel, în 11 martie 1908, a avut loc trecerea în neființă a scriitorului Edmondo de Amicis, recunoscut pentru romanul său remarcabil „Cuore - Inimă de copil”.

Într-o altă notă istorică, în 1918, Moscova a fost desemnată capitala Rusiei Sovietice.

Pe 11 martie 1990 a fost adoptată „Proclamația de la Timișoara”

În 1935, Hermann Goering a fondat Luftwaffe, forțele aeriene ale regimului nazist.

De asemenea, în 1955, a avut loc trecerea în neființă a Sirului Alexander Fleming, eminență în domeniul bacteriologiei, cunoscut pentru descoperirea penicilinei.

În 1985, Mihail S. Gorbaciov a fost numit Secretar General al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Abordarea sa politică, caracterizată de reformele precum „perestroika” și „glasnost”, a marcat începutul unei perioade de deschidere și dialog în cadrul URSS.

Pe 11 martie 1990, a fost promulgată „Proclamația de la Timișoara”, prin care se cerea interdicția, prin modificarea legii electorale, a dreptului la candidatură pentru primele trei legislaturi consecutive, pentru foștii lideri comuniști sau pentru ofițerii de Securitate.

11 martie

Proclamația de la Timișoara. Sursa foto: Arhiva EVZ

Într-o altă notă istorică, în 1993, Janet Reno a devenit prima femeie care a ocupat funcția de Procuror General al Statelor Unite ale Americii, potrivit descopera.ro.