Evenimentul Zilei > International > Două judecătoare curajoase opresc ofensiva extremei drepte
Două judecătoare curajoase opresc ofensiva extremei drepte

Două judecătoare curajoase opresc ofensiva extremei drepte

Două judecătoare din Grecia au analizat, timp de şase luni, dedesubturile celei mai violente forţe politice din ţară. Ioanna Klapa şi Maria Dimitropoulou, prietene de-o viaţă, fac parte din prima generaţie de femei judecători. Ele au disecat acţiunile partidului Zori Aurii, cu precizia unor chirurgi, scrie presa britanică.

Au studiat datele din computerele confiscate de la liderii partidului de extremă dreapta, au audiat martori şi au analizat mii de înregistrări video, fotografii, discursuri, documente şi bloguri, apoi au redactat un dosar de 15.000 de pagini, în care explicau de ce consideră că Zori Aurii este o organizaţie criminală.
Ancheta, declanşată de uciderea unui muzician de stânga, într-o operaţiune susţinută de un lider al partidului, în septembrie 2013, a făcut ca gruparea extremistă să se dezintegreze treptat. Săptămâna trecută doi parlamentari ai partidului au părăsit formaţiunea, alţi 15 fiind inculpaţi şi urmează să fie judecaţi.
"Justiţia este una dintre puţinele instituţii meritocrate din Grecia şi ambele femei sunt extrem de curajoase, independente şi nepartizane", a spus sociologul Aliki Mouriki. "Pentru un partid atât de milităros şi masculin, este o ironie a istoriei că două femei au acest rol", a spus el. Magistraţi cu o carieră de 30 de ani, judecând unii dintre cei mai duri criminali din Grecia, ele n-au voie să facă declaraţii publice şi sunt păzite non-stop de poliţişti înarmaţi.