Intraţi în Opoziţie, liberalii şi-au propus să recupereze electoratul de dreapta, pe care l-au pierdut odată cu asumarea guvernării alături de PSD şi a unor măsuri care nu au fost pe placul votanţilor liberali.
Surse din PNL au declarat, pentru EVZ, că liberalii din toate comisiile parlamentare au primit indicaţii ca până luni să formuleze iniţiative legislative care să fie atractive pentru electoratul liberal şi care să vizeze măsuri de dreapta. Principalele domenii vizate sunt finanţele, economia, dar şi justiţia. În principiu, este vorba despre măsuri liberale din programul de guvernare al USL, pe care liberalii le vor susţine ca pe o formă de presiune la PSD.
Reducerea TVA
De altfel, ieri, parlamentarii PNL au depus o propunere legislativă privind reducerea, de la 1 iulie 2014, a cotei de contribuţie de asigurări sociale datorată de angajator cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit a profitului reinvestit. "Vom încerca să venim şi cu alte propuneri legislative care să vizeze mediul de afaceri. Am început cu acestea pentru că ele sunt priorităţi din programul de guvernare", a explicat Eugen Nicolăescu, pentru EVZ. Fostul ministru a mai spus că a fost o eroare că nu s-a insistat mai devreme, în timpul guvernării USL, pe promovarea reducerii CAS cu 5%, dar a afirmat că liberalii se bazează şi pe sprijinul PSD. "Nu cred că e nevoie să vorbim cu Ponta, pentru că el a spus marţi, de la tribuna Parlamentului, că are în vedere o asemenea prioritate", a spus acesta.
Potrivit surselor EVZ, săptămâna viitoare, parlamentarii PNL vor propune o iniţiativă legislativă prin care TVA să revină, în timp, la 19%, şi reducerea la jumătate a taxelor parafiscale, dar şi din domeniul agriculturii şi al dreptului la proprietate.
Miercurea viitoare, liberalii din Comisia juridică l-au invitat pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, alături de reprezentanţii CSM, DNA şi ai Parchetului pentru a discuta despre legea amnistiei şi graţierii, urmând ca, ulterior, să ceară un raport de respingere, a spus liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, pentru EVZ. "A fost surprinzătoare declaraţia lui Nicolicea ce a spus că amnistia trebuie reluată", a punctat Scutaru.
Liberalii au propus reducerea CAS cu 5% şi scutirea de impozit a profitului reinvestit.
Liberalii care au votat Ponta III, nesancţionaţi
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că liberalii care au votat guvernul Ponta nu vor fi sancţionaţi. Acesta a spus că este vorba de cinci, şapte voturi. "Nu vor fi sancţionaţi aceşti oameni. Din păcate, acest vot a exprimat nişte nemulţumiri de cu totul alt ordin, să zicem neînţelegeri sau chiar conflicte chiar între parlamentar şi şeful său de organizaţie", a justificat liderul PNL votul colegilor săi. Liderul PNL a precizat că îi pare "puţin neserios" din partea parlamentarilor respectivi să-şi manifeste nemulţumirea printr-un vot în favoarea Guvernului, "dar se mai întâmplă şi din astea".