EVZ CHIŞINĂU. Interviu cu Marin Moloşag, prim-viceguvernator al BNM: "Deprecierea monedei naţionale are un caracter sezonier..."

EVZ CHIŞINĂU. Interviu cu Marin Moloşag, prim-viceguvernator al BNM: "Deprecierea monedei naţionale are un caracter sezonier..."

EVZ: Care este motivul devalorizării leului moldovenesc din ultima perioadă? Marin Moloşag: În perioada 01.01.14 - 04.03.14 s-a înregistrat o depreciere a cursului de schimb a monedei naţionale de 4,5 la sută atât faţă de dolarul SUA (USD), cât şi faţă de moneda unică europeană (EUR). Deprecierea monedei naţionale de la începutul anului poartă un caracter sezonier şi este condiţionată de un grad redus de acoperire a cererii de valută străină din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice. Totodată, în ianuarie 2014 oferta s-a redus cu 29,3 la sută, determinînd scăderea gradului de acoperire până la 83,4 la sută comparativ cu 110,1 la sută în ianuarie 2013. În ceea ce priveşte luna februarie, pe parcursul acestei luni continuă reducerea procurărilor de numerar în valută străină de la persoanele fizice (cu 17,4 la sută), acestea acoperind în proporţie de doar 79,6 la sută cererea de valută din partea agenţilor economici. Cum estimaţi evoluţia viitoare a monedei naţionale? BNM nu estimează nivelul cursului de schimb al monedei naţionale în raport cu alte monede pentru perioadele ulterioare. Astfel, cursul de schimb al monedei naţionale se stabileşte atât în funcţie de cererea şi oferta de valută străină atestată pe piaţa valutară internă, de evoluţia monedelor străine pe piaţa internaţională, cât şi în funcţie de corespunderea dinamicii acestuia cu obiectivele urmărite de politica monetară promovată de către BNM. Totodată, având în vedere oscilaţiile sezoniere ale cererii şi ofertei de valută străină, ne aşteptăm la o inversare a trendului actual al cursului de schimb începând cu perioada când se atestă o cerere de valută străină din partea agenţilor economici mai redusă decât oferta netă de valută străină de la persoanele fizice.

Cum poate echilibra BNM cursul monedei naţionale? Unul din instrumentele auxiliare de politică monetară constituie intervenţiile valutare, la care BNM procedează în condiţiile unor fluctuaţii excesive ale cursului de schimb. În acest context, pe fondul persistenţei presiunilor deflaţioniste în vara anului 2013, condiţionate şi de un exces de valută străină atestat pe piaţa valutară internă, BNM a intervenit prin absorbţia acestui excedent. Totodată, în condiţiile unui grad mai redus de acoperire a cererii prin ofertă specific primelor două luni ale anului 2014, BNM a injectat valută străină, temperând deprecierea monedei naţionale. Astfel, de la începutul anului, BNM a vândut pe piaţa interbancară locală 79 mil. USD.

Cât credeţi că mai rezistă importatorii? Actualmente, multe ţări emergente se confruntă cu deprecierea monedelor naţionale în raport cu valutele principale. O depreciere în proporţii mai mari decât cea a leului moldovenesc înregistrează monedele naţionale ale Rusiei (de 11,6 la sută) şi Ucrainei (de 18,6 la sută), care sunt ţări-parteneri principali cu ponderi semnificative în comerţul exterior al Republicii Moldova. Acest fapt, la rândul său, ar putea spori atractivitatea produselor ţărilor menţionate şi, respectiv, ar stimula importul acestora în ţara noastră, fapt ce poate duce la majorarea deficitului balanţei comerciale a R. Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News