Producția de energie eoliană în UE, cu 46% mai mare

Producția de energie eoliană în UE, cu 46% mai mare Energia eoliană. Sursa foto: Pixabay

Energia eoliană și solară este viitorul, ca dovadă că producția în Uniunea Europeană a crescut cu 46% din 2019 şi până în 2023, înlocuind o cincime din generarea de energie pe bază de combustibili fosili din blocul comunitar.

Energia eoliană, salvarea noastră. Cu cât a crescut capacitatea de energie

Puțină lume credea că energia eoliană va conta atât de mult, iar datele sunt încurajatoare cu privire la producție în Uniunea Europeană. De exemplu, în 2019 şi-a preluat atribuţiile actuala conducere a Comisiei Europene, care a propus un obiectiv de 45% de surse de energie regenerabilă în mixul energetic până în 2030.

În ultimii ani, Europa a extins generarea de energie regenerabilă, ca parte a eforturilor de a renunţa la combustibilii din Rusia şi de a-şi îndeplini obiectivele climatice. UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Vânturi, Energie, ElectricitateEnergia eoliană, salvarea noastră. Sursa foto. Pixabay

Ne puteți urmări și pe Google News

Din 2019, capacitatea UE de energie eoliană şi solară a crescut cu 65%

Capacitatea de energie eoliană a urcat cu 31%, la 219 gigawaţi (GW) în 2023, în timp ce capacitatea de energie solară a crescut de peste două ori, la 257 GW, echivalentul instalării a peste 230.000 panouri solare în fiecare zi, în perioada 2019 - 2023, conform datelor Ember.

Fără această expansiune, generarea de energie pe bază de combustibili fosili ar fi scăzut cu doar 1,9% (21 TWh), în loc de 22%, deoarece cererea mai redusă de electricitate a compensat scăderea generării din alte surse de energie curată.

„Uniunea Europeană are acum mai multă energie eoliană şi solară decât oricând, ceea ce a determinat scăderea record a generării de electricitate pe bază de cărbune şi gaze”, a apreciat Sarah Brown, director în cadrul Ember.

Bec, Ușoară, Idee, Bokeh, EnergieEnergia eoliană, salvarea noastră. Sursa foto. Pixabay

Lista cu țările care au o creşterea semnificativă a producţiei

Mai mult de jumătate din state membre UE și-au dublat, chuiar  triplat, capacitatea eoliană și solară din 2019 până în 2023.

Capacitatea suplimentară de energie eoliană şi solară a făcut ca ponderea energiei regenerabile totale în mixul de electricitate al UE să ajungă la 44% în 2023, de la 34% în 2019.

În urma reducerii generării de electricitate pe bază de cărbune şi gaze, ponderea generării de energie pe bază de combustibili fosili în mixul de electricitate al UE a scăzut la 32,5% în 2023, de la 39% în 2019.

Germania a fost responsabilă pentru 22% din creşterea producţiei de energie eoliană şi solară la nivelul UE, urmată de Spania, cu 13%. Mai mult de jumătate din statele membre UE şi-au dublat cel puţin capacitatea de energie eoliană şi solară în perioada 2019 - 2023, informează renews.biz.

articol sustinut