EVZ CHIŞINĂU. Vînt rece dinspre Est. Ucraina se rupe, urmează Republica Moldova?

EVZ CHIŞINĂU. Vînt rece dinspre Est. Ucraina se rupe, urmează Republica Moldova?

Situaţia din Ucraina, în special cea din jurul peninsulei Crimeea, şi acţiunile militare întreprinse de autorităţile Federaţiei Ruse, sunt motive de îngrijorare pentru Republica Moldova.

Analiştii politici şi demnitarii cred că securitatea teritorială, precum şi cea politică, a Moldovei este în pericol. Crimeea va deveni o a doua Transnistrie, iar Moldova va fi distrusă, este scenariul cel mai des vehiculat. Mesajul lor este clar: după Ucraina, vine rândul Republicii Moldova şi trebuie să fim pregătiţi pentru o posibilă confruntare cu Rusia. Iată părerea unor analişti despre situaţia creată. Anatol Ţăranu, analist politic: "Imediat după Ucraina vine rândul Republicii Moldova" "Cel mai probabil, în Crimeea va fi creată o enclavă după modelul şi calapodul Transnistriei. Iar aceasta ar însemna că separatismul, formula care există în Transnistria, se consolidează, obţine noi moduri de existenţă. Rusia va continua să susţină crearea acestor enclave, care sunt mecanisme de promovare a intereselor Rusiei. În acest mod, problema Transnistriei se va agrava şi mai mult, situaţia va deveni şi mai ceţoasă, ireversibilă. Aceasta poate că este cea mai gravă consecinţă a influenţei situaţiei din Ucraina asupra Moldovei. Eu cred că autorităţile noastre trebuie să meargă şi mai departe spre consolidarea relaţiilor cu ţările occidentale, cu UE. Nu cred că acum Republica Moldova are şanse serioase să schimbe cumva raportul de forţe din Ucraina. Trebuie să înţelegem că imediat după Ucraina vine rândul Republicii Moldova şi trebuie să fim pregătiţi pentru o posibilă confruntare cu Rusia pentru viitorul nostru geopolitic".

Oazu Nantoi, analist politic: "Cum va reacţiona Occidentul?" “Acum, forţele armate ale Federaţiei Ruse amplasate ilegal în raioanele de est ale Republicii Moldova sunt în stare de alertă, tot aşa ca şi celelalte unităţi militare din fosta regiune militară sovietică sud-vest. Astăzi, în Ucraina se întâmplă următorul lucru: Rusia a început un atac armat şi anexează o parte din teritoriul Ucrainei, peninsula Crimeea, inclusiv utilizând în acest scop marionetele locale ruseşti. Totodată, Rusia încearcă să instige, prin serviciile sale secrete, populaţia din centrele industriale, cu scopul de a provoca sânge, referendumuri pentru ca propaganda din Rusia să aibă motive să declare că ai noştri concetăţeni sunt atacaţi şi trebuie apăraţi de trupele ruseşti. Deocamdată rămâne fără răspuns întrebarea: cum va reacţiona Occidentul. Aici vorbim de SUA, NATO şi UE. Am auzit declaraţii destul de dure din partea secretarului de stat al SUA, John Kerry. Este o poziţie consolidată şi ţările din formatul G-7, care nu mai participă la G-8, dar aceasta nu-l opreşte pe Putin, care tratează cu sfidare Occidentul, în situaţia în care el utilizează forţa militară împotriva unui stat suveran. Eu nu cred că această criză va fi aplanată într-un termen scurt şi cert este că dacă aceste confruntări se vor declanşa în Ucraina, atunci sigur că noi devenim extrem de vulnerabili în raport cu politicile Federaţie Ruse. Dacă Rusia va da ordin, unităţile din stânga Nistrului în 45 de minute vor fi la Chişinău, unde jumătate de parlament îi va aştepta cu pâine şi sare, iar cealaltă jumătate va da bir cu fugiţii. Statul Republica Moldova va fi nimicit. Acum este ocupat malul stâng. Nu este un conflict între Moldova şi Transnistria, ci între Moldova şi Rusia. Încă nu se ştie ce va fi în Ucraina în ansamblu".

Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova: "Războiul este la uşa noastră" "E o situaţie trasă la indigo… Aşa s-a procedat în Transnistria. Instigări la nesupunere faţă de autorităţile naţionale, cazaci, forţe paramilitare, ciocniri violente. Introducerea armatei, sub pretextul apărării populaţiei ruseşti. Ocupaţie… Putin face o mare greşeală, invadând Ucraina. Aceasta din urmă nu este nici măcar Georgia: are demnitate, are armată, are bărbaţi… Războiul îl va costa mult pe Putin. Rusia va fi izolată şi condamnată unanim. Ca un post-scriptum, noi ne jucăm de-a demisia ministrului Apărării, iar prim-ministrul se pregăteşte de o călătorie de curtoazie. Toţi trebuie să stea acasă. Aeroportul întors sub controlul Moldovei! Războiul este la uşa noastră!" Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului RM: "Sunt riscuri mari" "Moldova a trecut prin aşa ceva în 1992, atunci când s-a atentat la integritatea ţării şi cunoaştem ce înseamnă aceasta pentru un stat. Noi chemăm Federaţia Rusă să respecte toate înţelegerile internaţionale ce vizează integritatea Ucrainei. Consiliul de Securitate va fi convocat de preşedintele ţării. Securitatea Ucrainei poate afecta şi securitatea Republicii Moldova. În timpul războiului din 1992, eu cred că şi hotarele Ucrainei au fost puse în pericol. Riscurile sunt mari. Eu aş aprecia ca un pericol de activizare a mişcării separatiste din regiunea transnistreană. Noi monitorizăm situaţia".

Ne puteți urmări și pe Google News

Situaţia din Crimeea rămâne instabilă

Rusia a pus stăpânire pe Crimeea, preluând punctele militare strategice din peninsulă. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Frontierei de Stat din Ucraina, specialiştii forţelor speciale ruse încearcă intens să recruteze personal. Totodată, trupele ruseşti exercită o presiune morală şi fizică la frontieră, forţând predarea angajaţilor Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei.

Baza aeriană numărul 204, care deţine 49 de avioane ale Forţelor Aeriene ale Ucrainei, a trecut de partea autorităţilor din Crimeea. Totodată, Sovietul suprem din Crimeea a învinuit oficialii de la Kiev de faptul că pregătesc o intervenţie armată în treburile autonomiei. Situaţia tensionată dintre Rusia şi Ucraina ţine primele pagini ale celor mai mari publicaţii internaţionale. "Suveranitatea Ucrainei nu va fi singura "victimă" a încercărilor lui Vladimir Putin de a-şi consolida influenţa în Crimeea", scrie CNN. Iar o agenţie rusă scrie că Republica Autonomă Crimeea intenţionează să apeleze la experienţa Scoţiei şi a Cataloniei în ceea ce priveşte organizarea referendumului privind autonomia. Autorităţile din peninsulă sunt convinse că astfel vor fi respectate toate normele europene de politică regională.