Republica Moldova, cu un pas mai aproape de UE

Republica Moldova, cu un pas mai aproape de UE

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a votat liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Raportul comisiei va fi votat în plenul Parlamentului European în 25 februarie. Comisia Europeană a propus liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova în noiembrie anul trecut, chiar în preziua începerii summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Liberalizarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova ar putea deveni efectivă la sfârşitul lunii mai, susţine raportorul din partea PPE, Marian-Jean Marinescu, citat de Agerpres. Membrii guvernului de la Chişinău au aplaudat, în timpul şedinţei executivului, vestea aprobării raportului privind liberalizarea regimului de vize. Premierul Iurie Leancă a declarat că, în luna martie, decizia urmează să fie prezentată Consiliul miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne, astfel că, în scurt timp, cetăţenii moldoveni să poată călători fără vize în statele membre ale Uniunii Europene. "N-a rămas prea mult timp până când cetăţenii noştri vor avea şansa să meargă fără cozi, fără intermediari, fără vize în acest spaţiu, să vadă cu ochii proprii ce înseamnă nivelul european de viaţă, de stabilitate, de securitate", a declarat Leancă. Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a salutat decizia şi a precizat că este vorba despre călătoriile de scurtă durată (pentru o perioadă de şedere de până la 90 de zile pe parcursul a şase luni) în spaţiul Schengen pentru cetăţenii posesori ai paşaportului biometric.

  • Elena Băsescu: Liberalizarea vizelor pentru Moldova - reacția UE la tentativele Rusiei de destabilizare

O guvernare proeuropeană, absolut necesară Republica Moldova ar urma să semneze, la sfârşitul lunii august, Acordul de Asociere cu UE, parafat în noiembrie, în timpul summitului de la Vilnius. Marian Lupu, preşedintele democraţilor moldoveni, a dat asigurări, la Bruxelles, că Legislativul de la Chişinău va ratifica acest Acord de Asociere până la alegerile parlamentare generale, programate în toamna acestui an. Este un semnal pozitiv, care face ca moldovenii să se apropie mai mult de momentul în care pot intra în UE fără viză. "Este o recunoaştere a eforturilor făcute în ultimii patru ani de cei care au fost în Guvern, de cei care au fost în Coaliţia pro-Europa", a spus eurodeputatul Jean Marinescu, citat de presa de la Chişinău. "Alegerile din Parlamentul European vor avea loc în mai. Până atunci se va face totul pentru ca voi să călătoriţi în Uniunea Europeană fără vize", a declarat şi comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule.

  • Franța și România își unesc eforturile pentru a susține Republica Moldova în drumul spre UE

Moldovenii, eurosceptici Nivelul euroscepticismului în Republica Moldova este în continuă creştere în ultimii patru ani, din cauza lipsei de informare, dar şi a pierderii încrederii în guvernarea de la Chişinău. Potrivit unui sondaj realizat la finalul lui 2013, percepţia pozitivă a cetăţenilor moldoveni faţă de UE a scăzut de la 79% în 2009, la 65%. Procentajul celor care ar vota pentru aderarea la UE a scăzut de la 55% în 2009, la 44% în prezent, în schimb a crescut numărul celor ce ar opta pentru Uniunea Vamală cu Rusia (de la 30% la 40%).

Ne puteți urmări și pe Google News