Sibiul şi Bucureştiul conduc la capitolul cazuri de gripă raportate, arată centralizarea publicată ieri de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile. Mai exact, cinci sibieni şi patru bucureşteni au fost depistaţi cu virusuri gripale, cele mai multe de tip pandemic (A/H1 pdm09).
De asemenea, sunt mai multe viroze decât anul trecut. "La nivel naţional, numărul de afecţiuni compatibile cu gripa şi infecţii respiratorii (85.754) este cu 8% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 3.8% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă", potrivit raportului amintit.
Vaccinaţi şi nu prea
În Europa, situaţia cea mai gravă este în Portugalia, Spania şi Marea Britanie, unde gripa s-a răspândită pe scară largă. În Spania şi Franţa au fost înregistrate de la debutul acestui sezon gripal 33 de decese legate de infecţiile cu virusuri gripale, 19 dintre persoanele decedate având infecţii cu virusului pandemic A(H1)pdm09, potrivit raportărilor făcute de autorităţile europene. "Nu e o surpriză faptul că virusul pandemic este deocamdată dominant. E greu de spus dacă şi în România va fi la fel ca în alte state din Europa", comentează Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.
În privinţa imunizărilor antigripale, vaccinurile livrate de Ministerul Sănătăţii sunt aproape epuizate. Din 600.000 de doze, s-au folosit deja 516.575. Alte 400.000 de doze de la Institutului Cantacuzino nu sunt gata încă.
Prevenire cu zinc şi izolare
Spălatul pe mâini şi suplimentele cu zinc sunt două dintre cele mai puternice metode de prevenţie a gripei şi răcelilor de sezon, arată un studiu al Universităţii din Alberta, Canada, publicat recent. Zincul, arată oamenii de ştiinţă, ajută în mod special copiii să se ţină departe de răceală, dar trebuie luat cu măsură, altfel provoacă stări de greaţă. De mare ajutor sunt şi probioticele, bacterii bune regăsite în unele iaurturi, dar şi mierea, un bun remediu pentru tuse. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, medicii recomandă şi evitarea aglomeraţiilor şi izolarea la domicilu a celor răciţi. "Să stea acasă atâta timp cât au semne de boală. Şi o săptămână", este sfatul lui Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.

Te-ar putea interesa și: