Leonid Kravciuk, preşedinte al Ucrainei între 1991-1994, a cerut, ieri, Parlamentului să "acţioneze cu mare responsabilitate", la începutul unei dezbateri pe tema amnistiei pentru protestatarii arestaţi. Preşedintele Viktor Ianukovici ceruse ca amnistia să fie condiţionată de plecarea manifestanţilor din clădirile oficiale şi de demolarea baricadelor. Protestatarii vor însă demisia preşedintelui.
Cel puţin patru persoane au murit în violenţele de la Kiev, clădiri guvernamentale din multe oraşe din vestul ţării au fost ocupate. Sute de oameni au rămas în stradă.
Kravciuk le-a spus parlamentarilor că "întreaga lume, ca şi Ucraina, îşi dă seama că ţara este foarte aproape de un război civil. Este o revoluţie. Este o situaţie dramatică în care trebuie să acţionăm cu maximă responsabilitate". "Trebuie să slăbim confruntările între cele două părţi şi să cădem de acord asupra unui plan de a rezolva conflictul", a adăugat el. Foştii preşedinţi Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko au fost şi ei prezenţi la dezbatere, subliniind importanţa deciziilor luate acum.
Ipoteza divizării ţării
Analiştii străini vorbesc despre diverse scenarii referitoare la viitorul Ucrainei. Ţara ar putea fi divizată: Estul rusofil (cu roşu pe hartă), care îl susţine pe Ianukovici, şi l-a votat în alegerile prezidenţiale din 2010, şi Vestul pro-european, care nu doreşte apropierea de Rusia, ci de UE. "Ce se întâmplă în Ucraina nu este o criză politică, ci colapsul unui stat ucrainean, aşa cum a existat el după dezmembrarea URSS", spune un comentator rus de politică externă, Fiodor Lukianov. De altfel, Viktor Ianukovici a acuzat "guverne străine că încearcă să divizeze Ucraina".
Scenariul ia în considerare şi argumente de ordin lingvistic. Vestul este vorbitor de ucraineană, iar Estul de rusă (Ianukovici n-a vorbit limba ucraineană până la 50 de ani).
Vladimir Putin a fost destul de vehement, la Bruxelles, şi a cerut liderilor UE să nu se amestece în treburile interne ale Ucrainei, care trebuie "să-şi rezolve pe cont propriu problemele".

Te-ar putea interesa și: