De luni de zile Guvernul României, prin Ministerul Justiţiei, a fost sesizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cei ai DIICOT, dar şi de judecătorii Instanţei Supreme, pentru a modifica prin Ordonanţă de Urgenţă acele prevederi din noile Coduri penale care sunt efectiv cadouri pentru infractori. Acestea sunt prevăzute a intra în vigoare la 1 februarie 2014.
"Dacă textele intră în vigoare chiar şi o singură zi, dezastrele produse în sistemul de justiţie penală vor fi ireparabile, anulânduse practic munca unui întreg sistem judiciar", a avertizat expertul anticorupţie Laura Ştefan, de la Expertforum.
● Pedeapsa în cazul infracţiunilor contra patrimoniului scade dramatic, inclusiv în cazul în care acestea au generat consecinţe deosebit de grave. Este practic o invitaţie pentru infractori, scăderea limitelor de pedeapsă influenţând prescripţia specială ce duce la oprirea procesului penal.
● Îngreunarea anchetelor, prin imposibilitatea de a folosi instrumente investigative. Demnitarii şi mai ales miniştrii parlamentari greu vor putea fi aduşi în faţa unui judecător, din moment ce nu poţi să faci interceptări decât după ce îi comunici că îl urmăreşti penal.
● Cel mai rău lucru este ca fiecare judecător să meargă pe o interpretare proprie a principiului legii penale mai favorabile. Asta va genera în practică soluţii diferite în cauze similare.
● "Am organizat mai multe dezbateri despre noile Coduri, la care au participat peste 150 de magistraţi – procurori, judecători de la Înalta Curte, de la Curţile de Apel. A reieşit clar că nu interpretau la fel aplicarea legii celei mai favorabile, de exemplu. Preşedinta Înaltei Curţi, doamna Livia Stanciu, a cerut o Ordonanţă de Urgenţă care să clarifice problemele semnalate. DNA şi DIICOT au semnalat guvernului, încă din noiembrie 2013, mai multe prevederi din noile Coduri care le pot bloca investigaţiile în cazuri de mare corupţie şi de crimă organizată şi au cerut îndreptarea lor prin OUG.
Aceleaşi avertismente au fost reţinute şi în ultimul Raport MCV. Aşteptăm, aşadar, manifestarea voinţei politice de a corecta aceste probleme cât mai este timp. Altfel, totul riscă să arate mai degrabă a haos planificat, cu consecinţe grave asupra investigaţiilor în curs, cu sentinţe diferite în speţe similare, în funcţie de interpretarea judecătorilor, şi, prin urmare, deteriorarea încrederii publicului în Justiţie", a afirmat şi directorul Freedom House România, Cristina Guseth.

Te-ar putea interesa și: