Ani buni, cetăţenii oneşti ai municipiului Slobozia au fost îngroziţi de bătăliile dintre bandele de interlopi, care se luptau pentru supremaţie în judeţul Ialomiţa. Reacţia autorităţilor judiciare părea "prea moale" ori "prea lentă". Acţiunile procurorilor din ultimul timp au scos la iveală lucruri grave care explică de ce nu s-a pus frână fenomenului infracţional.
Interlopii – stăpâni
Când primarul Alexandru Stoica e suspectat de pactizare cu bandele de traficanţi de maşini luxoase, după ce fostul şef al DNA, Dumitru Cristudor, s-a dovedit a fi – contra cost – cârtiţa infractorilor, iar fostul şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Ialomiţa Cornel Tache, un măsluitor al dosarelor penale, este lesne de înţeles de ce au devenit interlopii stăpâni ai oraşului şi ai judeţului. Rămăsese o latură neacoperită: Parchetul. Cetăţenii se întrebau dacă nu cumva ciuma corupţiei a lovit şi acolo. Şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu să facă cercetări.
A ameninţat poliţişti ca să măsluiască dosare
Descoperirile făcute cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii i-au determinat pe procurorii DNA să treacă la acţiune. Ieri de dimineaţă au descins cu Brigada specială a Jandarmeriei la domiciliul prim-procurorului Parchetului Tribunalului Ialomiţa, Cristian Hristescu, dar şi la biroul acestuia din instituţie. În urma percheziţiilor au fost găsite probe care susţin acuzaţiile de şantaj, trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Conform DNA, în aprilie 2013, procurorul Cristian Hristescu, cu intenţie, i-a determinat pe doi poliţişti din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Feteşti, judeţul Ialomiţa, să nu-i facă dosar penal unui şofer care a condus pe drumurile publice un autoturism, aflân du-se în stare de ebrietate. Cum poliţiştii n-au vrut să execute ordinele ilegale, procurorul i-a constrâns. El i-a ameninţat cu mutarea de la locul de muncă.
Procurorul şi alte peste 20 de persoane au fost aduse la sediul DNA din Bucureşti. La închiderea ediţiei audierile nu se terminaseră. Potrivit surselor EVZ, DNA i-a dat interdicţie de a părăsi ţara.
Vila magistratului, ridicată cu şpăgi de la cercetaţi penal
O ditamai vilă cu parter şi două etaje a reuşit să-şi ridice procurorul Cristian Hristescu, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, prin fapte de corupţie. Situată în cartierul rezidenţial al municipiului reşedinţă de judeţ, pe strada Londrei, vila a fost ridicată cu materiale de construcţii obţinute prin şantaj şi trafic de influenţă.
Doi administratori de firme au fost "victime" ale lăcomiei procurorului Hristescu. În perioada 19 mai 2013 – ianuarie 2014, magistratul a uzat de prerogativele conferite de funcţia pe care o deţinea şi l-a constrâns, prin ameninţare, pe un administrator al unei societăţi comerciale din Slobozia să îi livreze materiale de construcţii "cu discount", conform rezoluţiei prin care procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva procurorului.
A promis că blochează un sechestru
Materiale de construcţie, precum şi manopera unor lucrări la vilă au fost pretinse şi primite şi de la un alt administrator de firmă care avea dosar penal. Acestuia, procurorul Hristescu i-a promis că îl scapă de un sechestru, lăudându-se că are influenţă asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia.
Vila din imagine i-a „răsărit” magistratului Hristescu din şpăgile luate pentru a muşamaliza anchete
Legături periculoase
Legăturile procurorului Hristescu cu unul dintre cei mai influenţi interlopi din Ialomiţa, Victor Dinescu, zis Vivi, erau deja cunoscute anchetatorilor. Aceştia sunt în posesia unui filmuleţ realizat în anul 2010, la aniversarea interlopului, unde procurorul Hristescu era musafir de frunte, împreună cu finul său, afaceristul Rică Dragomir (foto), patron al Restaurantului Central şi managerul OYL Company Slobozia, firmă ce a câştigat câteva licitaţii de achiziţii publice organizate de primăria condusă azi de fostul viceprimar Alexandru Stoica (PSD).
Edilul e acuzat de legături periculoase cu liderul interlop Viorel Daniel Duţu. Primprocurorul Hristescu este bun prieten cu alţi doi oameni ai legii reţinuţi vara trecută de procurorii DNA. Este vorba despre "tătucul sifonărilor" către interlopi, Dumitru Cristudor, fost şef al DNA Slobozia, şi fostul şef al SIF, poliţistul Cornel Tache, ambii protectori ai apropiaţilor afaceristului Daniel Taifas.