Doi înalţi prelaţi ai Sfântului Scaun au fost audiaţi, ieri, de o comisie a Naţiunilor Unite într-un dosar incomod pentru Biserica Catolică, cel al abuzurilor sexuale comise de preoţi împotriva minorilor.
Este pentru prima dată când Vaticanul trebuie să dea socoteală în mod public pentru agresiunile sexuale care au fost tănuite vreme de decenii, dar care, odată dezvăluite, au provocat un adevărat seism în Biserică. Victimele acestor abuzuri au salutat decizia Comisiei pentru Drepturile Copilului şi au subliniat că speră ca această audiere să pună capăt secretomaniei de la Vatican din acest dosar.
Păcat sau infracţiune?
Arhiepiscopul Silvano Tomasi, ambasadorul Vaticanului la Naţiunile Unite, şi Charles Scicluna, episcop de Malta şi cel care a condus departamentul de investigare a cazurilor de abuz sexual, au fost nevoiţi să răspundă unor întrebări incomode. Printre altele, membrii comisiei ONU au vrut să ştie de ce Biserica Catolică a făcut mereu referire la aceste abuzuri ca la păcate şi nu ca infracţiuni. Cum a instruit Biserca Catolică preoţii astfel încât aceştia să poată relaţiona cu copiii? Cum erau supravegheaţi preoţii din şcoli şi internate şi cum a acţionat Biserica pentru a strânge date despre abuzurile sexuale? Nu, în ultimul rând, cei doi înalţi prelaţi au fost întrebaţi dacă ei cred că pedofilia va fi vreodată eradicată în sânul Bisericii Catolice.
Simpli cetăţeni
Preoţii nu sunt funcţionari ai Bisericii, ci sunt cetăţeni ai unor ţări şi răspund în faţa legislaţiei statului respectiv, au argumentat cei doi prelaţi. Un răspuns similar, dat de Vatican acum câţiva ani, a declanşat un val de acuzaţii de iresponsabilitate la adresa Sfântului Scaun. Cei doi au mai subliniat că Biserica a considerat mereu că aceste abuzuri nu pot fi justificate şi că drepturile copilului sunt inviolabile.
Scandalul s-a extins treptat în toată Biserica Catolică. În Germania, un preot a recunoscut că a abuzat sexual de trei copii mai mult de zece ani, în Belgia un episcop şi-a dat demisia după acuzaţii similare, în Italia, Biserica a recunoscut în 2010 că peste 100 de cazuri de pedofilie i-au fost semnalate de-a lungul unui deceniu iar în SUA dezvăluirile privind agresiunile sexuale comise de doi preoţi din Boston au indignat opinia publică. În Irlanda, un raport din 2009 concluziona că abuzurile sexuale au fost endemice în şcolile catolice în tot cursul secolului XX.

Te-ar putea interesa și: