Cred că vom primi răspuns la aceste întrebări în foarte scurt timp. Amploarea pe care a luat-o lupta anticorupţie în aceste zile, cu şanse mari să mai continue o vreme, i-a pus pe penali pe gânduri. În ritmul acesta, până la prezidenţialele de la iarnă, când puşcăriabilii speră să scape de Traian Băsescu, vor rămâne prea puţini care să se bucure de o eventuală victorie în alegeri.
Demn de remarcat este faptul că există în continuare mulţi magistraţi care nu se lasă intimidaţi de presiunile politicienilor disperaţi că şi-ar putea pierde libertatea. Salvarea pe care politicienii puterii cu probleme penale o aşteaptă de la premierul Victor Ponta întârzie. Nu mai pot aştepta prea mult, pentru ca premierul să mai salveze aparenţele în faţa Europei. Nu că ar mai convinge pe cineva. E drept că premierul îi înfierează pe procurori cu mânie proletară, dar de făcut nu face mare lucru. Nu cât aşteaptă baronii.
În "Marţea neagră", Ponta a pus la punct asaltul la adresa Justiţiei, dar nu a vrut să se mânjească. A plecat în Africa de Sud, la funeraliile lui Nelson Mandela, şi l-a lăsat pe Valeriu Zgonea şi ceilalţi parlamentari "premiaţi" pentru corupţie în 2013, să facă lucrurile murdare. A fost primul semn că premierul nu vrea să-şi asume direct maltratarea statului de drept. O vrea, dar nu doreşte să şi-o asume. Preferă dublul limbaj, devenit deja proverbial. Noroc că şeful PSD a fost dat de gol de partenerul Crin Antonescu, care le-a povestit colegilor din PNL cum a fost plănuit totul, iar ulterior înregistrarea discuţiei a ajuns în presă.
Baronii au aşteptat apoi ca Victor Ponta să dea o ordonanţă de urgenţă, prin care să-i graţieze şi amnistieze pe justiţiabili. Premierul a refuzat din nou să-şi asume răspunderea, pe motiv că e neconstituţional să dai o OUG, care să reglemeneteze în domeniul legilor organice. Câtă atenţie pentru regulile statului de drept! Înduioşător. Dacă Victor Ponta ar fi recurs la un astfel de gest, cine ar fi atacat ordonanţa de urgenţă la Curtea Constituţională? Avocatul Poporului şi-a dat demisia înainte de Crăciun, invocând probleme personale. Suspect.
Este evident că Victor Ponta nu vrea să aplice prima lovitură Justiţiei. Din această cauză, puşcăriabilii va trebui să-şi ia soarta în mâini. Ocazii ar fi. Legea graţierii şi amnistiei nu a fost respinsă de Camera Deputaţilor. Comisia juridică are termen 1 februarie pentru a întocmi un raport şi, ulterior, dezbaterile pot fi reluate în plen.
Cătălin Predoiu, prezidenţiabilul PDL, susţine că, în USL, se negociază intens adoptarea actului normativ. PSD-iştii vor să obţină sprijinul PNL-iştilor ademenindu-i cu liste comune la europarlamentare. Cu sau fără listă comună, cred că social-democraţii vor găsi suficienţi suporteri printre liberali, cu toată opoziţia de carton a lui Crin Antonescu. Penalii n-au culoare politică.

Te-ar putea interesa și: