101 lucruri pe care nu merită să le faci

101 lucruri pe care nu merită să le faci

Experienţele considerate unice în viaţă şi minunile lumii se transformă în dezamăgiri, avertizează un "ghid antituristic".

Să nu fim complet cinstiţi cu prietena sau soţia, să nu ne tatuăm şi să nu alergăm în vreun maraton. Acestea sunt sfaturile pe care le dă oamenilor britanicul Richard Wilson, producător TV, într-un „ghid antituristic“ intitulat „Nu pot fi păcălit: 101 lucruri pe care să nu le faci până mori“.

În general, el îi povăţuieşte pe oameni să caute să evite experienţele de genul „o dată în viaţă“, precum şi „minunile lumii“. Wilson argumentează că majoritatea aventurilor de tip „o dată în viaţă“ sfârşesc în dezamăgiri, relevă „The Daily Mail“.

Prima pe lista „acţiunilor interzise“ este săritura cu paraşuta. „Să sari dintr-un avion ca distracţie trebuie să pară ridicol acelor oameni care au fost obligaţi să facă asta în timpul unui război. Pe bune, dacă ai de gând să te joci de-a paraşutistul, de ce să nu devii un soldat modern? Sau de ce nu te întorci în timp câteva secole, unde poţi încerca să ataci pe un teren noroios câteva sute de arcaşi care trag în tine? Există aproape un milion de argumente contra paraşutismului.“

„N-o să le enumăr pe toate aici, dar principalele ar fi: nu vreau să plătesc 200 de lire sterline pentru a fi împins de pe un zid de 3 metri, ca să învăţ să cad. (...) Nu vreau să mă izbesc de pământ cu 200 de kilometri pe oră şi să mă trezesc cu oasele picioarelor în umeri“, scrie Wilson.

Autorul ne mai îndeamnă să nu fim total sinceri cu partenerul de viaţă. „Când a funcţionat asta vreodată? Toţi cei care au avut o relaţie funcţională ştiu că o relaţie bună depinde de trei lucruri: nesinceritate, neîncredere şi comunicare slabă. Să spui adevărul nu face decât să aducă lacrimi în ochii tuturor celor implicaţi, mai ales dacă tu eşti bărbatul. Sună foarte de sexist, dar nevoia de adevăr într-o relaţie vine întotdeauna dinspre femeie. N-ai decât să fii sincer, dacă vrei - dar aşteaptă-te să nu-ţi fie uşor“, spune autorul.

Tatuajele şi maratoanele, dăunătoare

El se pronunţă categoric şi împotriva tatuajelor. „Ce spune un tatuaj despre tine? Că eşti un pic rebel, un pic îndrăzneţ? Că eşti un individ care-şi foloseşte corpul ca mijloc de autoexprimare? Sau că ai rămas cu o scrijelitură stupidă pe corp pentru tot restul zilelor tale?“. Wilson se declară şi împotriva maratoanelor - e prea mult de fugit pentru a fi nostim. Totodată, „Război şi Pace“ nu este cel mai indicat roman de citit („e mult, mult prea lung“), iar o vizită la Taj Mahal nu ar fi o experienţă fericită pentru că „în pozele cu el nu vedem turiştii care vor fi lângă noi“.

Wilson este şi împotriva „relaxării într-o staţiune balneară“ - „scumpă, stupidă şi costisitoare“. Cel puţin pentru anglofoni, el este contra învăţării unei limbi străine, mai ales a uneia europene. „Singura cale să o faci cum trebuie este să trăieşti în ţara în care se vorbeşte acea limbă, între oamenii şi în cultura ei. Iar asta nu se va întâmpla niciodată“.

Ne puteți urmări și pe Google News