Guvernul simplifică procedurile pentru alocarea de subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor care administrează unităţi de asistenţă socială

Guvernul simplifică procedurile pentru alocarea de subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor care administrează unităţi de asistenţă socială

Asociaţiile şi fundaţiile din România care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială vor avea nevoie de mai puţine documente decât până acum atunci când solicită subvenţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, informează un comunicat al Executivului.

Guvernul a revizuit miercuri condiţiile de eligibilitate şi criteriile de evaluare a cererilor de subvenţii, "pentru a încuraja dezvoltarea serviciilor sociale şi, implicit, facilitarea accesului persoanelor aflate în situaţii de dificultate la servicii sociale".

"Noile reglementări elimină din dosarul de solicitare a subvenţiei (...) dovada personalităţii juridice, certificatul de acreditare şi licenţa de funcţionare, dovada situaţiei juridice a sediului, autorizaţia sanitară de funcţionare şi raportul de activitate pe 12 luni", se precizează în comunicat.

De asemenea, data limită de depunere a documentaţiei de solicitare a subvenţiei de la bugetul de stat este, potrivit modificărilor, ultima zi lucrătoare a lunii septembrie, în loc de ultima zi lucrătoare a lunii octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, Guvernul a clarificat şi modul în care se stabileşte cuantumul mediu lunar al subvenţiei pe beneficiar pentru situaţiile în care serviciile sunt acordate complementar, iar o persoană fizică beneficiază simultan de serviciile acordate de mai multe unităţi de asistenţă socială.

"Cuantumul cumulat al subvenţiei lunare pe persoană asistată nu poate depăşi 175 lei pentru serviciile acordate în cadrul unui adăpost de noapte sau centru de zi, complementar/ cumulat cu masa la cantina socială sau alte servicii de acordare a hranei. Pentru serviciile acordate prin unitatea de îngrijire la domiciliu complementar/ cumulat cu masa la cantina socială, cuantumul cumulat al subvenţiei lunare pe persoană asistată nu poate depăşi 120 lei. În cazul subvenţiilor acordate din bugetul local, acest cuantum şi tipurile de servicii sociale subvenţionate se stabilesc prin hotărâre a consiliului local", se arată în comunicatul Guvernului, potrivit Agerpres.

În privinţa condiţiilor de eligibilitate, principalele modificări constau în eliminarea obligativităţii de încadrare în liniile prioritare de subvenţionare şi eliminarea condiţiei de prestare a serviciilor sociale de cel puţin 12 luni