Mesajul, cu accente de SOS, al căpitanului Crozier intervine în momentul în care la bordul portavionului american, care are un echipaj de peste 4000 de oameni, se constată o contaminare galopantă cu noul coronavirus.

În scrisoarea sa, căpitanul Crozier cere ajutor și autorizația de a-și evacua echipajul pe insula Guam, informează miercuri presa americană.

„Nu suntem în război. Nu există niciun motiv pentru care marinari ar trebui să moară”, a scris căpitanul Brett Crozier comandamentului US Navy, potrivit San Francisco Chronicle.

Crozier a explicat că, după ce primele cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 au fost identificate la bordul navei, săptămâna trecută, și după ce portavionul a fost ancorat la cheu pe insula Guam, în Pacific, epidemia a continuat să se propage.

Citând „spațiul limitat inerent” al unei nave de război care transportă peste 4.000 de membri ai echipajului, comandantul a notat în scrisoarea, citată și de New York Times, că „răspândirea bolii continuă și se accelerează”.

Întregul echipaj este testat și, potrivit San Francisco Chronicle,  100 de marinari au fost testați pozitiv la Covid-19.

„Retragerea majorității echipajului unui portavion nuclear american aflat în misiune (ulterior întreruptă) și izolarea acesteia timp de două săptămâni poate părea o măsură extraordinară”, a adăugat el. Dar „este un risc necesar”, a scris Crozier, citat de Ouest-France.

Din ce în ce mai secretoasă, US Navy nu a confirmat conținutul acestei scrisori, dar a confirmat însă că Brett Crozier „a alertat duminică seara Flota Pacificului despre dificultățile sale în izolarea răspândirii epidemiei” la bordul portavionului USS Theodore Roosevelt.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE