10 motive pentru care a picat referendumul pentru redefinirea familiei . Editorial de Andreea Udrea

10 motive pentru care a picat referendumul pentru redefinirea familiei . Editorial de Andreea Udrea

1 Lipsa de credibilitate a lui Liviu Dragnea. Guvernul PSD a organizat acest referendum, iar Liviu Dragnea s-a exprimat de nenumărate ori în favoarea acestuia, spunând că va vota „Da” cu toată hotărârea, pentru că aşa îl „obligă” educaţia sa ortodoxă, de copil crescut la ţară, înconjurat de familia tradiţională. O bună parte a electoratului s-a manifestat ferm împotriva lui Dragnea, protestele de stradă care se țin lanț de un an și jumătate demonstrează acest lucru. La acest aspect se adaugă faptul că românii au sesizat ipocrizia între viața personală a liderului PSD și ce susține la nivel declarativ legat de referendumul pentru familie.

2 Agenda diferită a populației. De câte ori ați stat de vorbă cu prietenii, apropiații, membrii familiei și v-au spus că nu mai pot trăi în România dacă nu modificăm Constituția pentru a redefini familia? Niciodată. Aviz celor care cred că dacă vorbesc la TV despre abuzurile “statului paralel” de dimineața până seara, vor câștiga alegerile.

3 Biserica Ortodoxă Română se află într-o criză de credibilitate. Încrederea în Biserică se află în scădere de ani de zile, iar cazurile care demascau abuzurile de orice natură și corupția din cadrul acestei instituții nu au rămas fără consecințe. Catedrala Neamului- construcție megalomanică despre care din ce în ce mai mulți spun că este o risipă de bani - precum și unele ieșiri publice neinspirate ale Patriarhului au contribuit la această scădere a credibilității.

4 Suspiciunile de fraudă. Practic, prin schimbările operate la legile referitoare la organizarea referendumului cu doar câteva zile înainte de vot, în spațiul public au apărut suspiciuni serioase de fraudă. Precizez câteva dintre aceste modificări: Guvernul nu a mai utilizat sistemul electronic pentru prevenirea votului multiplu, cheia de verificare în ceea ce privește prezența la urne a fost schimbată, votul multiplu nu va mai fi verificat de AEP din oficiu, în 60 de zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

5 Atitudinea agresivă a Coaliției pentru Familie. Deși nu foarte prezentă în spațiul public și cred că nici 1% dintre români nu îi recunosc pe liderii acestei organizații, mai toate ieșirile publice ale Coaliției pentru Familie au fost urmărite de liderii de opinie și taxate ca atare. S-a observat clar lipsa de toleranță, mesajele care incitau la discriminare sau agresivitatea excesivă exprimată în privința comunității LGBT.

6 Românii nu au înțeles întrebarea. Întrebarea la care au fost chemaţi să răspundă alegătorii a fost: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?” Pe bună dreptate, o bună parte dintre români nu a înțeles despre ce este vorba și din cauza formulării a crezut că cineva încearcă să-i păcălească.

7 Slaba mobilizare a partidelor politice. Atitudinea partidelor proreferendum a fost de laissez-faire, cel puțin din datele pe care le avem la ora actuală, organizațiile de partid s-au implicat puțin spre deloc pentru a-i mobiliza pe cetățeni în direcția participării la vot.

8 Posibil boicot al unor lideri PSD. Pe fondul conflictului și nemulțumirilor legate de Liviu Dragnea, o bună parte din liderii PSD au preferat, probabil, să stea în fața televizoarelor cu popcorn. Și până la urmă de ce ți-ai bate capul când urmează doi ani plini cu alegeri?

9 Poziție clară de boicot în unele zone. În mediul online și apoi în unele zone offline s-a propagat cu rapiditate faptul că referendumul trebuie invalidat, iar mesajele #boicot sau #stauacasa au fost folosite și de România Împreună și USR.

10 Trendul mondial. Din ce în ce mai multe state occidentale merg înspre o recunoaștere a drepturilor minorităților sexuale, inclusiv în direcția recunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex