Pentru că sportul înseamnă emoție și povești, domeniul, unul vast, nu avea cum să nu stârnească interesul producătorilor din cinematografie. Pelicule memorabile au apărut atunci când faptele petrecute pe terenuri, în săli sau pe circuitele auto au fost transpuse pe peliculă cu ajutorul actorilor. Evz.ro vă propune 10 filme care au la bază sportul. Nu este vorba despre un top, ordinea fiind aleatoare.

1. „Senna” – documentar britanic, realizat în 2010, dedicat, așa cum e ușor de intuit, lui Ayrton Senna. Viața și cariera brazilianului, considerat de mulți cel mai mare pilot din Formula 1, sunt prezentate magistral, având susținerea mărturiilor celor care l-au cunoscut. Realizatorii au adunat imagini document din perioada în care Senna strălucea în F1, dar și din adolescența sportivului.

Momentele tragicului accident de la Imola – 1 mai 1994, reacțiile la cald ale apropiaților, funeraliile de la Sao Paulo, cu sute de mii de oameni invadând străzile metropolei braziliene, dau naștere unor trăiri intense. Pelicula a primit premiul Bafta, în 2012, pentru cel mai bun documentar.

2. „Cursa” – film apărut în 2016, îl are în centru pe legendarul alergător american Jesse Owens. Sportiv de culoare, care se confrunta în anii ‘30 cu prejudecăți rasiale, atletul ajunge în delegația SUA care participă la Jocurile Olimpice de la Berlin – 1936. Owens este imbatabil și câștigă patru medalii de aur, la 100 de metri, 200 de metri, ștafetă 4X100 de metri și săritura în lungime.

Dincolo de această performanță a rămas în istorie datorită contextului în care a devenit celebru. Victoriile s-au întâmplat în plină dominație nazistă, sub ochii lui Adolf Hitler, care n-a vrut să dea ochii cu americanul.

3. „Trauma” – povestea unui mare scandal declanșat în fotbalul american de Bennet Omalu. Doctor nigerian, ajuns în SUA, specializat în neuropatologie, descoperă consecințele pe care le are fotbalul american asupra sportivilor, din cauza contactelor fizice foarte dure. Medicul duce o luptă crâncenă cu tot sistemul, întreținut de interesul a zeci de milioane de americani și miliarde de dolari care se învârt în NFL. Rolul principal i-a fost atribuit celebrului Will Smith, filmul a apărut în 2015.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE