Începând cu 20 mai 2018, au intrat în vigoare modificările la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prin care s-a instituit suspendarea de drept a înmatriculării unui vehicul în situația expirării sau anulării a ITP, ori a ne-transcrierii înmatriculării vehiculului de către noul proprietar în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate.

Din evidențele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, rezultă că din 8.211.381 autovehicule înmatriculate la nivel național, peste 1.000.000 au o vechime mai mare de 25 de ani, ceea ce conduce la o premisă rezonabilă că acestea nu se mai află efectiv în circulație.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind circulația pe drumurile publice. Noul proiect prevede: „Interzicerea, în timpul mersului, a ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete)”.

Nerespectarea legii va atrage suspendarea permisului pe o perioadă de 90 de zile, 6 puncte de penalizare și 9 până la 20 puncte-amendă (clasa a IV-a). Valoarea unui punctamendă este de 145 lei. Așadar, vorbim despre amenzi de 1.300 lei până la 2.900 lei. Șoferii nu sunt singurii vizați de proiectul de lege, ci și bicicliștii: „sancţiunea cu amendă va fi aplicată şi conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere”.