1 aprilie, ziua ştirilor mincinoase

1 aprilie, ziua ştirilor mincinoase

De 1 aprilie, toată lumea minte, încât îţi vine să te întrebi dacă nu cumva Geppetto a creat un Pinocchio care se reproduce. Iar dacă vă aşteptaţi ca presa să nu îngroaşe rândul mincinoşilor, atunci aflaţi că vă înşelaţi amarnic.

De dimineaţă, o ştire surprinzătoare lansată de Federaţia Română de Fotbal i-a speriat pe toţi fanii naţionalei care încă mai visau la o calificare in extremis a românilor la Campionatul Mondial: Adrian Mutu este accidentat la genunchiul stâng şi nu va juca în meciul de diseară cu Austria.

Informaţia este contrazisă însă de poziţia clubului italian Fiorentina, care anunţă că nu ştie de o accidentare a lui Mutu. În plus, Fiorentina infirmă zvonul venit dinspre FRF, anunţând că atacantul nu este planificat pentru o operaţie la o clinică din Florenţa.

Deşi informaţia este plauzibilă, cititorii noştri se întreabă dacă nu cumva este vorba de o păcăleală de 1 aprilie.

EBA - muză de Ziua Păcălelilor

Dacă despre Mutu nu ştim ce să credem, o ştire în mod evident “a la 1 aprilie” a fost aceea că Giovanni Becali este noul selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României şi că urmează să preia banca tehnică astăzi, exact cu o oră înaintea meciului cu Austria.

O altă informaţie lansată de presă pe post de păcăleală a fost aceea conform căreia compania finlandeză Nokia va pleca din România şi îşi va închide fabrica de la Jucu, din judeţul Cluj, urmând să deschidă una în Emiratele Arabe Unite.

Însă poate cea mai tare păcăleală este un zvon lansat de mass-media, potrivit căruia Elena Băsescu se retrage din politică deoarece nu vrea să pună în pericol realegerea tatălui său, ca urmare a reacţiilor negative stârnite de candidatura sa la alegerile europarlamentare.

De ce păcălim pe 1 aprilie?

Originea zilei de 1 aprilie este neclară. În multe culturi precreştine, ziua de 1 mai era celebrată ca prima zi de vară şi marca începutul sezonului de însămânţări de primăvară. Un “prost de aprilie” era cel care făcea aceste lucrări mai devreme.

O altă teorie este că această dată era prima zi din an în Franţa. Când regele Carol al IX-lea a mutat-o la 1 ianuarie, cei care s-au opus inovaţiei au fost tachinaţi de ceilalţi cu porecla de „proşti de aprilie”.

Un ziar englez din 13 aprilie 1789 scria că ziua de 1 aprilie are legătură cu trimiterea corbului de către personajul biblic Noe, înainte ca apele să se fi retras. Noe ar fi făcut acest lucru în prima zi a acelei luni din calendarul iudaic ce corespundea lunii aprilie.

"Aţi minţit poporul cu televizorul"

În modernitate, ziarele, televiziunile şi agenţiile de presă, chiar şi cele mai prestigioase dintre ele, precum BBC, şi-au făcut o tradiţie din a anunţa ştiri false.

Câteva dintre cele mai celebre farse din mass-media:

• În 1998, un ziar din Alabama a publicat un articol scris de fizicianul Mark Boslough, în care el anunţa că legislatura statului Alabama a hotărât să schimbe valoarea numarului Pi, rotunjindu-l la valoarea 3.

• În 1957, BBC, în cadrul programului Panorama, şi-a păcălit telespectatorii anunţând că eleveţienii recoltează macaroane din copaci şi că fermierii au reuşit să alunge dăunătorii care le-ar fi putut compromite stocurile din timpul iernii. Foarte mulţi oameni contactaţi de BBC s-au arătat extrem de interesaţi să înveţe să cultive proprii copaci de macaroane.

• În 1950, o televiziune olandeză a anunţat că Turnul din Pisa s-a prăbuşit. Mulţi oameni şocaţi de ştire au contactat speriaţi postul.

• Nici jurnalismul on-line nu a scăpat de mania păcălelilor. În 1965, tot BBC a anunţat că va lansa o nouă tehnologie care va permite transmiterea mirosului, odată cu imaginea şi sunetul. Mulţi telespectatori au contactat postul de televiziune pentru a-i anunţa de succesul implementării noii tehnologii. În 2007, site-ul BBC a repetat păcăleala, de această dată în versiunea on-line.

Ne puteți urmări și pe Google News