ZIUA MONDIALĂ A APEI. Paradisul verde de la Arcuda, deschis vizitatorilor (p)

ZIUA MONDIALĂ A APEI. Paradisul verde de la Arcuda, deschis vizitatorilor (p)

La fiecare 20 de minute, dispare o specie din lumea plantelor sau a animalelor, conform raportării World Conservation Union, iar în următoarele decenii, specialiștii estimează că numărul speciilor amenințate cu extincția totală este de aproximativ 50.000 pe an, ceea ce înseamnă o afectare profundă și iremediabilă a biodiversității.

Biodiversitatea e parte din toate mecanismele globale, direct implicate în calitatea vieții, în păstrarea calității aerului și a apei. Grație existenței biodiversității, ecosistemul este funcțional și planeta noastră se păstrează locuibilă.

La drama distrugerii biodiversității a contribuit și iresponsabilitatea speciei umane în raport cu Natura, iar conștientizarea acestui lucru a generat efectuarea de studii și proiecte care schimbă paradigma. Astfel, conform studiilor efectuate pentru a cuantifica exact impactul dezvoltării civilizației asupra mediului înconjurător, cifrele distrugerii sunt alarmante: omul utilizează, consumă și afectează peste 40% din Universul verde al planetei. Oamenii au început, tot mai mult în ultimii ani, să se îngrijească de impactul acțiunilor lor asupra mediului înconjurător, luând măsuri pentru a-l afecta cât mai puțin.

Conștientă de faptul că o apă sanitar sănătoasă nu poate proveni decât dintr-un mediu protejat, Apa Nova București este unul dintre actorii care contribuie la protejarea biodiversității și reducerea la minimum a impactului activităților sale asupra mediului înconjurător. În acest an, pentru a celebra Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în fiecare an în data de 22 martie, Apa Nova București a organizat, în avans – 19 martie, o adevărată zi a porților deschise la Stația de Tratare și Producție a Apei Potabile  de la Arcuda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre participanții la evenimentul din acest an, s-au regăsit 50 de studenţi ai Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor şi ai Facultăţii de Hidrotehnică - ambele din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti -, precum şi 35 de studenţi ai Universităţii Ecologice. Invitații au fost pentru o zi oaspeţii Uzinei Arcuda. Pentru prima oară au putut fi vizitate cele trei habitate incluse în Directiva Habitate – Rețeaua Europeană de Arii Protejate: Natura 2000. Începând cu această dată, grupurile de elevi și studenți interesate de acest subiect pot solicita societății Apa Nova București programarea și organizarea unui astfel de tur de vizitare.

Arcuda, simbioza perfectă între economie și ecologie

Vizitatorii au putut vedea una dintre cele mai moderne stații de transformare a apei brute în izvor de sănătate pentru oameni, uzină care funcționează într-o adevărată rezervație naturală, printr-o simbioză perfectă între economie și ecologie - protejând sănătatea a peste două milioane de bucureșteni și, în același timp, asigurând conservarea favorabilă a speciilor de amfibieni și reptile, precum și a speciilor de floră protejate.

În perioada 2012-2013, un grup de şase specialişti de la Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Biologie şi Grădina Botanică), Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi (Facultatea de Biologie şi Grădina Botanică) şi Asociaţia Grădinilor Botanice, coordonat de Prof. dr. Anca Sârbu,  a realizat un amplu studiu comandat de Apa Nova Bucureşti, pentru inventarierea şi evaluarea diversităţii biologice din perimetrul staţiei Arcuda.

Rezultatele acestui studiu au dezvăluit o diversitate remarcabilă a florei (354 de taxoni), a vegetaţiei (10 tipuri de comunităţi vegetale) şi a faunei (108 taxoni), din toate acestea detaşându-se speciile cu valoare conservativă. Pe o suprafaţă de 136 de hectare, Arcuda adăposteşte galerii de salcie şi de plop, vegetaţie acvatică submersă şi emersă, vegetaţie higrofilă, pajişti întinse, plantaţii de salcâm, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi unice, reptile şi amfibieni.

„Cercetările ştiinţifice promovate şi susţinute de către Apa Nova București, în calitate de utilizator economic al Staţiei Arcuda au permis cunoaşterea biodiversităţii remarcabile a perimetrului ecologic al zonei şi au fundamentat activităţile necesare protecţiei şi conservării pe termen lung a patrimoniului natural existent”, a declarat coordonatorul studiului, prof. dr. Anca Sârbu.

Cel mai important moment pentru conservarea biodiversităţii existente la Arcuda l-a reprezentat mutarea, în toamna 2013, a exemplarelor de Typha minima (plantă european protejată), numită popular papură, din zona filtrelor vechi, în zona de la capătul predecantorului. Pentru că în zona filtrelor vechi erau programate lucrări de reabilitare, singura populaţie de Typha minima din perimetrul staţiei Arcuda, trebuia relocată într-un loc mai sigur, fapt ce s-a şi întâmplat prin sprijinul direct al conducerii şi al angajaţilor de la Apa Nova București.

Evenimentul a fost susținut de IWA (The International Water Association).