Zig-Zag canadian cu Cristina Sofronie. Ce înseamnă îi cum se va face ridicarea de către Canada a vizelor de turist pentru cetăţenii români | CORESPONDENŢĂ din Canada

Zig-Zag canadian cu Cristina Sofronie. Ce înseamnă îi cum se va face ridicarea de către Canada a vizelor de turist pentru cetăţenii români | CORESPONDENŢĂ din Canada

Noi runde de discuţii între Comisia Europeană şi Canada - reprezentată chiar de ministrul federal al Imigraţiei, John McCallum - sunt programate la Bruxelles în perioada 10 - 12 iulie, iar în ceea ce îi priveşte pe români, aceştia şi-au pus speranţele în anunţul privind ridicarea de către Canada a vizelor de scurtă şedere (de turist) impuse cetăţenilor români.

Reamintim că în recenta sa vizită la Ottawa, la finalul întâlnirii cu premierul canadian Justin Trudeau, prim-ministrul român Dacian Cioloş a declarat, citat de ziarul ZigZag Român-Canadian: "Pentru mine este important, şi acesta a fost obiectivul principal al vizitei, să transmit mesajul că, deşi nu există formal o legătură între chestiunea ridicării vizelor îi adoptarea Acordului de liber-schimb Canada - Uniunea Europeană (CETA), din punct de vedere politic pentru România este foarte important să existe un angajament clar şi un orizont clar de timp privind eliminarea vizelor, pentru ca România să poată să susţină acordul CETA. Pot să spun că obiectivul meu este îndeplinit, pentru că am primit din partea premierului Trudeau un semnal clar că a înţeles acest mesaj şi că intenţionează ca în perioada imediat următoare, lucrând împreună cu autorităţile din România şi cu Comisia Europeană, să găsim o soluţie ca să rezolvăm această problemă". Adică, tradus din limbajul diplomatic, mesajul a fost: România se va folosi de toate instrumentele de care dispune în cadrul Uniunii Europene pentru a determina Ottawa să respecte angajamentele în problema reciprocităţii vizelor. De altfel, în conformitate cu reglementările UE, România a ridicat încă din 2002 vizele pentru cetăţenii canadieni.

Dar cum se va face ridicarea vizelor? Clarificările sunt făcute de Răzvan Dupleac, consultant acreditat în Canada în domeniul imigraţiei.

Iniţial, NU toţi cetăţenii români vor beneficia de această măsură

Ne puteți urmări și pe Google News

"O etapă importantă înaintea ridicării vizelor o constituie includerea României pe lista ţărilor ai căror cetăţeni au dreptul să ceară Autorizaţia Electronică de Călătorie, eTA. Ce este eTA? O autoriza]ie ce se solicită de vizitatorii care nu au nevoie de viză şi vor să intre în Canada pe calea aerului, cu avionul. Obţinerea ei se face online, pe site-ul Guvernului Canadei, iar procedura costă 7 $ şi răspunsul este obţinut, în general, în câteva minute. Introdusă de Guvernul de la Ottawa din 15 martie 2016, eTA are în prezent un caracter facultativ, dar de la toamnă va deveni obligatorie pentru toţi vizitatorii care nu au nevoie de viză de Canada (de exemplu, cetăţeni francezi, belgieni, britanici, japonezi etc) şi, cum spuneam, sosesc în ţară cu avionul", menţioneaz` consultantul în imigraţie Răzvan Dupleac. După această etapă, ridicarea vizelor se va face numai pentru o anume categorie de cetăţeni români, după cum a precizat şi Félix Corriveau, senior advisor la Ministerul federal al Imigraţiei, în exclusivitate pentru ziarul ZigZag Roman-Canadian: "Canada îşi menţine angajamentul de extindere a autorizaţiei electronice de călătorie pentru vizitatorii români care vin în ţară cu avionul şi care au obţinut o viză canadiană în ultimii 10 ani sau au o viză validă pentru SUA".

"Deci, românii care au obţinut o viză de Canada în ultimii 10 ani (poate fi şi expirată) sau deţin o viză validă de SUA nu vor mai avea nevoie de viza de Canada, ci  vor trebui doar să aplice online pentru obţinerea eTA. Restul cetăţenilor români vor trebui să solicite în continuare viza de Canada, conform procedurilor care se urmează şi în prezent", menţionează consultantul în imigraţie.

Ridicarea vizelor nu dă şi drept de muncă în Canada

Eliminarea restricţiilor de viză de turist se referă strict la persoanele care vin în vizită în Canada pe o perioadă de maxim 6 luni, fără a le da şi drept de muncă sau de studiu. Deci, românii care vor să muncească sau să studieze în ţara frunzei de arţar trebuie să solicite în continuare, în baza procedurilor care se aplică şi în prezent, obţinerea statutului de lucrător temporar sau de student, mai precizează consultantul în imigraţie. Este important de ştiut că, pentru ca un cetăţean străin să poată lucra temporar în Canada, trebuie să aibă un contract de muncă cu o companie canadiană admisibilă în baza unor criterii stabilite de Guvernul de la Ottawa şi, în plus, respectiva firmă trebuie să primească acceptul autorităţilor de imigraţie pentru a angaja un cetăţean străin. "Pentru românii care plănuiesc să vină în Canada după ridicarea vizelor pentru a căuta un job, fac precizarea că demersul pentru obţinerea dreptului de muncă se face din ţara de rezidenţă a lucrătorului străin şi nu de pe teritoriul canadian, excepţie făcând unele situaţii bine încadrate de lege. Aşadar, situaţia este total diferită faţă de ţările din Uniunea Europeană, unde românii pot circula fără vize", adaugă Răzvan Dupleac.