Editura Evenimentul si Capital

„Vremea întrebărilor” cu Robert Turcescu. Valeriu Stoica, despre stilul PREA REZERVAT al preşedintelui Iohannis: "Dacă l-ar schimba, n-ar mai fi el însuşi"

Valeriu Stoica
Autor: | | 10 Comentarii | 6620 Vizualizari

Fostul lider al PNL crede că e prea devreme să facem o evaluare a mandatului preşedintelui. Valeriu Stoica susţine că liberalii trebuie să forţeze intrarea la guvernare în această toamnă şi îi recunoaşte lui Crin Antonescu meritul de a fi contribuit decisiv la proiectul fuziunii forţelor de dreapta.

Robert Turcescu: E formula aceasta PNL-PDL acel proiect de unificare a Dreptei la care visaţi de mulţi ani?

Valeriu Stoica: Nu doar am visat. Am gândit acest proiect din decembrie 2000 și, cât timp am fost activ în politică, cu mai multă sau mai puțină influență, până în vara anului 2012, am promovat ideea unificării Dreptei. Am scris și o carte cu acest titlu. Diversele alianțe ale formațiunilor politice de dreapta au fost efemere. Fuziunea este singura formulă de unificare durabilă. În mod surprinzător, cel care a avut o contribuție decisivă la realizarea acestui proiect a fost Crin Antonescu. Până la urmă, cei care realizează un proiect politic au mai multe merite decât cei care îl gândesc. Desigur, fuziunea PNLPDL nu este o formulă ideală, dar este replica necesară pentru a echilibra sistemul politic românesc și pentru a stopa perpetuarea dominației PSD.

- Unde e liderul Dreptei? Sau a dispărut nevoia unor lideri autoritari şi puternici aflaţi în fruntea partidelor? -

Liderii puternici și cu autoritate, nu autoritari, nu sunt doar produsul propriilor calități, ci și al încrederii și susținerii unui mare partid. Valorile acestui regim politic întemeiat pe libertate trebuie să fie apărate de lideri lucizi, cu forță vizionară și cu experiență instituțională. PNL are un asemenea lider: Cătălin Predoiu.

- După ultimele declaraţii ale lui Liviu Dragnea pare că ne îndreptăm cu paşi repezi spre o formulă politică a unei mari concordii naţionale. Ce-i asta şi cui foloseşte?

- Dialogul dintre partide este o dovadă de normalitate. Am devenit însă atât de neîncrezători în clasa politică, încât nu mai recunoaștem semnele de normalitate. Pe de altă parte, oamenii politici nuși pot recâștiga încrederea dacă dau asemenea semne doar sporadic și conjunctural. Recâștigarea încrederii depinde de conduita constantă, responsabilă în slujba interesului public. Drumul este lung, dar poate fi parcurs.

- Credeţi că PNL trebuie să forţeze intrarea la guvernare înainte de alegerile generale de anul viitor? Sau e mai „profitabil” din punct de vedere electoral să rămână în Opoziţie?

- De la adoptarea Constituției actuale, nu am avut niciodată alegeri anticipate în România. Nici nu vom avea în curând. Ca urmare, PNL ar putea ajunge la guvernare înainte de alegeri numai prin schimbarea actualei majorități parlamentare. Sunt avantaje și dezavantaje, pentru PNL și pentru România. Evoluția politică din ultimul timp mă îndeamnă să cred că, oricât de mari ar fi dezavantajele pentru PNL, inclusiv sub aspectul “profitului” electoral, pentru România ar fi util să aibă loc o schimbare de guvern, pe baza alcătuirii unei noi majorități parlamentare în această toamnă.

- Cătălin Predoiu posibil premier. Vi se pare cea mai inspirată variantă?

- În acest moment nu mai este vorba de inspirație. Există un dublu angajament politic, cel asumat și confirmat de PNL și cel asumat de Președintele Iohannis. Nu este doar cea mai bună variantă, ci este singura credibilă pentru PNL. Mă gândesc nu numai la credibilitatea internă, ci și la credibilitatea externă. Sper că actuala conducere a PNL înțelege bine ambele aspecte ale credibilității de care trebuie să se bucure viitorul prim-ministru.

- Cum arată din perspectiva dumneavoastră mandatul de până acum al Președintelui Iohannis?

- Previzibil. Rămâne de văzut dacă schimbarea radicală de „stil prezidențial” va determina un câștig în termenii eficienței politice. Este prea devreme pentru a face o asemenea evaluare.

- Klaus Iohannis e adeseori criticat pentru stilul prea rezervat pe care îl adoptă în dezbaterea politică internă. E mai mult plecat din ţară. Nu vi s-ar părea normal să fie ceva mai prezent în viaţa publică şi politică?

- Dacă și-ar schimba stilul, Klaus Iohannis n-ar mai fi el însuși. În plus, nu trebuie să uităm că Președintele are atribuții de politică externă mult mai clare decât cele de politică internă. Implicarea în politica internă este însă necesară, în limita atribuțiilor constituționale, iar mandatul lui Klaus Iohannis va fi apreciat nu doar în funcție de obiectivele politicii externe și ale politicii europene, ci și, mai ales, pe baza rezultatelor concrete, perceptibile pentru cetățenii României.

- Daca aţi mai sta de vorba cu Traian Băsescu i-aţi spune să încerce o revenire în arena politică sau să rămână un simplu spectator?

- Un om care a fost 10 ani Președintele României nu mai are ce să mai spere pentru el însuși de la politică, pentru că, din această perspectivă, nici alegătorii nu mai au ce să spere de la el. Un fost Președinte păstrează însă o mare influență informală, dacă știe să o folosească. Problema este că un asemenea tip de influență este eficace în interiorul unui mare partid, iar Traian Băsescu și-a tăiat punțile de legătură cu PNL. Nu știu dacă va putea și dacă i se va îngădui să le reconstruiască.

- S-a creat un culoar pentru apariţia unor formaţiuni politice noi? Monica Macovei are vreo şansă să schimbe actuala configuraţie politică parlamentară?

- De două ori nu, deocamdată. Dacă însă PNL și PSD vor rata miza anului electoral 2016, totul va deveni posibil.

- Există oameni politici noi la care să priviţi cu atenţie considerând că au potenţial de a deveni adevăraţi lideri? Aş fi curios să aflu şi câteva nume!

- Cătălin Predoiu, în primul rând, pentru calitățile deja menționate. Emil Boc, pentru seriozitate, putere de muncă și eficiență (nu mi se pare deloc înțeleaptă contestarea lui, în interiorul PNL). Sunt apoi mai mulți tineri care au fost mai mult sau mai puțin prezenți în politică, dar care, prin competența lor profesională, sunt o promisiune pentru viitor: Dacian Cioloș, Cristian Bușoi, Bogdan Drăgoi, Iulian Chifu și Alexandru Nazare, pe Dreapta, respectiv Robert Cazanciuc, pe Stânga. Repet, liderii devin puternici dacă sunt susținuți de un partid mare.

- Care este adevărata miză a anului electoral 2016? Reformarea partidelor are vreo şansă în actualul context politic?

Fuziunea PNL-PDL este doar premisa reformării sistemului de partide din România. Inițiativa aparține noului PNL. Dacă va înțelege că nu mai poate fi acceptat limbajul dublu, că nu mai pot fi tolerate incompetența și corupția, că oamenii politici trebuie să fie capabili să elaboreze și să realizeze politici publice eficiente pentru comunitățile locale, pentru România și pentru Europa, dacă, pe baza acestei înțelegeri, va adopta o politică adecvată de resurse umane, PNL va obliga și PSD să se reformeze. Aceasta este miza anului electoral 2016. Cât privește șansele, cred că ele depind nu doar de oamenii politici, ci și de electorat și de consolidarea instituțiilor statului de drept, în primul rând a puterii judecătorești.

- Aţi terminat-o definitiv cu politica? Sau doar aţi luat o pauză ceva mai lungă?

- Din toamna anului 2003, când am demisionat din Parla ment, am refuzat orice funcție publică. Din vara anului 2012 m-am retras și din politica de partid. În democrație eficiența politică depinde de încrederea electoratului. Mulți fac eforturi, dar puțini o câștigă. Sigur este că și aceștia o pierd după unul, două sau cel mult trei cicluri electorale, iar de recâștigat este aproape imposibil. În democrațiile europene, excepțiile se pot număra pe degetele de la o mână. Este bine că este așa. Eternizarea la putere este periculoasă nu numai pentru alegători, ci și pentru oamenii politici.

Cunoscutul jurnalist Robert Turcescu revine în paginile „Evenimentului zilei”. În fiecare zi, de marți până vineri, veți putea citi interviurile, reunite sub titlul „Vremea întrebărilor”, pe care gazetarul le va realiza cu cele mai importante personalități ale momentului.




Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate