Editura Evenimentul si Capital

„Vremea întrebărilor” cu Robert Turcescu. Valeriu Stoica, despre stilul PREA REZERVAT al preşedintelui Iohannis: "Dacă l-ar schimba, n-ar mai fi el însuşi"

Valeriu Stoica
Autor: | | 10 Comentarii | 6634 Vizualizari

Fostul lider al PNL crede că e prea devreme să facem o evaluare a mandatului preşedintelui. Valeriu Stoica susţine că liberalii trebuie să forţeze intrarea la guvernare în această toamnă şi îi recunoaşte lui Crin Antonescu meritul de a fi contribuit decisiv la proiectul fuziunii forţelor de dreapta.

Robert Turcescu: E formula aceasta PNL-PDL acel proiect de unificare a Dreptei la care visaţi de mulţi ani?

Valeriu Stoica: Nu doar am visat. Am gândit acest proiect din decembrie 2000 și, cât timp am fost activ în politică, cu mai multă sau mai puțină influență, până în vara anului 2012, am promovat ideea unificării Dreptei. Am scris și o carte cu acest titlu. Diversele alianțe ale formațiunilor politice de dreapta au fost efemere. Fuziunea este singura formulă de unificare durabilă. În mod surprinzător, cel care a avut o contribuție decisivă la realizarea acestui proiect a fost Crin Antonescu. Până la urmă, cei care realizează un proiect politic au mai multe merite decât cei care îl gândesc. Desigur, fuziunea PNLPDL nu este o formulă ideală, dar este replica necesară pentru a echilibra sistemul politic românesc și pentru a stopa perpetuarea dominației PSD.

- Unde e liderul Dreptei? Sau a dispărut nevoia unor lideri autoritari şi puternici aflaţi în fruntea partidelor? -

Liderii puternici și cu autoritate, nu autoritari, nu sunt doar produsul propriilor calități, ci și al încrederii și susținerii unui mare partid. Valorile acestui regim politic întemeiat pe libertate trebuie să fie apărate de lideri lucizi, cu forță vizionară și cu experiență instituțională. PNL are un asemenea lider: Cătălin Predoiu.

- După ultimele declaraţii ale lui Liviu Dragnea pare că ne îndreptăm cu paşi repezi spre o formulă politică a unei mari concordii naţionale. Ce-i asta şi cui foloseşte?

- Dialogul dintre partide este o dovadă de normalitate. Am devenit însă atât de neîncrezători în clasa politică, încât nu mai recunoaștem semnele de normalitate. Pe de altă parte, oamenii politici nuși pot recâștiga încrederea dacă dau asemenea semne doar sporadic și conjunctural. Recâștigarea încrederii depinde de conduita constantă, responsabilă în slujba interesului public. Drumul este lung, dar poate fi parcurs.

- Credeţi că PNL trebuie să forţeze intrarea la guvernare înainte de alegerile generale de anul viitor? Sau e mai „profitabil” din punct de vedere electoral să rămână în Opoziţie?

- De la adoptarea Constituției actuale, nu am avut niciodată alegeri anticipate în România. Nici nu vom avea în curând. Ca urmare, PNL ar putea ajunge la guvernare înainte de alegeri numai prin schimbarea actualei majorități parlamentare. Sunt avantaje și dezavantaje, pentru PNL și pentru România. Evoluția politică din ultimul timp mă îndeamnă să cred că, oricât de mari ar fi dezavantajele pentru PNL, inclusiv sub aspectul “profitului” electoral, pentru România ar fi util să aibă loc o schimbare de guvern, pe baza alcătuirii unei noi majorități parlamentare în această toamnă.

- Cătălin Predoiu posibil premier. Vi se pare cea mai inspirată variantă?

- În acest moment nu mai este vorba de inspirație. Există un dublu angajament politic, cel asumat și confirmat de PNL și cel asumat de Președintele Iohannis. Nu este doar cea mai bună variantă, ci este singura credibilă pentru PNL. Mă gândesc nu numai la credibilitatea internă, ci și la credibilitatea externă. Sper că actuala conducere a PNL înțelege bine ambele aspecte ale credibilității de care trebuie să se bucure viitorul prim-ministru.

- Cum arată din perspectiva dumneavoastră mandatul de până acum al Președintelui Iohannis?

- Previzibil. Rămâne de văzut dacă schimbarea radicală de „stil prezidențial” va determina un câștig în termenii eficienței politice. Este prea devreme pentru a face o asemenea evaluare.

- Klaus Iohannis e adeseori criticat pentru stilul prea rezervat pe care îl adoptă în dezbaterea politică internă. E mai mult plecat din ţară. Nu vi s-ar părea normal să fie ceva mai prezent în viaţa publică şi politică?

- Dacă și-ar schimba stilul, Klaus Iohannis n-ar mai fi el însuși. În plus, nu trebuie să uităm că Președintele are atribuții de politică externă mult mai clare decât cele de politică internă. Implicarea în politica internă este însă necesară, în limita atribuțiilor constituționale, iar mandatul lui Klaus Iohannis va fi apreciat nu doar în funcție de obiectivele politicii externe și ale politicii europene, ci și, mai ales, pe baza rezultatelor concrete, perceptibile pentru cetățenii României.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate