Viorel Popescu, fost director general al RATB, a fost reținut e procurorii DNA pentru abuz în serviciu

Viorel Popescu, fost director general al RATB, a fost reținut e procurorii DNA pentru abuz în serviciu

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus reținerea a fostului director general al RATB, Viorel Popescu, în funcție la data faptelor, pentru abuz în serviciu, în scopul obținerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.

Potrivit unui comunicat al DNA, Viorel Popescu va fi prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.

Din ordonanța de reținere a rezultat că, în perioada 10 noiembrie 2011-9 octombrie 2012, Viorel Popescu nu a îndeplinit unele acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și a efectuat în mod defectuos activități specifice funcției, cauzând un prejudiciu de aproximativ 820.000 euro, ce a reprezentat, totodată, foloase materiale necuvenite pentru o firmă privată.

"Concret, la data de 13 martie 2012, între RATB și o societate comercială, care nu avea drept asistență juridică și reprezentare în instanță, a fost încheiat un contract de prestări servicii juridice. Din conținutul contractului rezultă că RATB, prin inculpatul Popescu, a împuternicit firma respectivă în vederea recuperării tuturor creanțelor de la CASMB, în baza unor simple solicitări ale firmei private către debitoare, îndrituită cu rolul de intermediar în relația Regiei Autonome de Transport București cu CASMB. Din actele existente la dosar, reiese că în contract se specifică faptul că firma privată avea obligația de asistare la controlul efectuat de CASMB față de RATB, în vederea rambursării sumelor cuvenite regiei, deși, în realitate, nu a existat și nu se prefigura un astfel de control", se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Sursa citată precizează că, de altfel, conducerea RATB cunoștea clar, la momentul semnării actelor întocmite de funcționarii de specialitate ai regiei, cuantumul sumelor de bani neachitate de CASMB, defalcate pe unități lunare de timp, astfel încât aceste verificări nu se impuneau a fi încredințate firmei private prin contractul indicat.

"În baza contractului de consultanță juridică, RATB a efectuat plăți, nelegale și nefundamentate de prestații concrete ale beneficiarului, în sumă de peste 3,6 milioane lei, aproximativ 820.000 euro, ce reprezintă prejudiciu material adus patrimoniului Regiei Autonome de Transport București", susțin procurorii.

În dosar, cercetările au fost demarate ca urmare a sesizării formulate de Corpul de Control al Primului Ministru. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI. În aceeași cauză au fost puse în aplicare, la această dată, mandate de percheziție domiciliară pentru 8 adrese din București.