„Noua cale” la Vatican. Papa Francisc, aproape de a numi prima Femeie

„Noua cale” la Vatican. Papa Francisc, aproape de a numi prima Femeie

În febra Sărbătorilor, au trecut neobservate două interviuri ale cardinalului american Joseph Tobin, care anunță un cutremur major în Biserica Catolică

Pe 22 decembrie, într-un interviu acordat New York Times, cu titlul „Cardinale Tobin, sunt eu creștin?”, ziaristul Nicholas Kristof îl provoacă pe înaltul prelat: „Un domeniu în care Biserica Catolică mi se pare învechită este cel al genului. Dacă Iisus a avut încredere în femei precum Maria Magdalena, dacă Phoebe a putut fi o conducătoare a bisericii timpurii, atunci de ce femeile nu pot fi preotese și cardinali astăzi?”

Tobin, care a fost făcut cardinal de către Papa Francisc în noiembrie 2016, nu a folosit prilejul pentru a-i explica reporterului și celor câteva milioane de cititori ai ziarului punctul de vedere al Bisericii vechi de 2000 de ani. În schimb, și-a exprimat simpatia față de cei care au o problemă cu preoția femeilor în Biserica Catolică. Episcopul sugerează chiar că preoția masculină este „un edificiu care se clatină” („stumblingblock”), plusând: „Știu unele femei pe care acest soi de edificiu care se clatină le îndepărtează de Biserică”.

Noua cale a Papei

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a dovedi că poziția favoritului papal nu este întâmplătoare, Tobin recidivează pe 8 ianuarie, într-un interviu pentru American Magazine (o revistă iezuită, la fel ca Papa Francisc), exprimându-și într-un mod și mai evident simpatia față de femeile aflate în dezacord cu învățătura și dogmele Bisericii. În acest interviu, publicat sub titlul „Sper ca femeile să continue să spună adevărul”, cardinalul afirmă că a devenit „din ce în ce mai conștient de faptul că femeilor li se oferă o mulțime de motive pentru a părăsi Biserica”, din cauza „lipsei de respect” a acesteia.

Dezvoltând ideea că femeile sunt frustrate prin oprirea lor de la preoție, Tobin sugerează că Biserica este impregnată de misoginism, de gândire mărginită și de privilegierea bărbaților.

„Provocarea globală a clericalismului... este nu doar potențiala mentalitate misogină, ci... o mentalitate închisă. O mentalitate închisă, bazată pe un anumit privilegiu care crede că i se cuvine”.

Când New York Times îl întreabă pe Tobin, „Așadar, vom vedea în curând femei cardinal?”, cardinalul răspunde: „Nu consider că există vreun motiv teologic convingător pentru care Papa nu ar putea numi o femeie cardinal”.

În interviul din America Magazine, Tobin merge mai departe: când reporterul insistă ca înaltul prelat să-i prezinte un exemplu că Papa Francisc s-a înscris pe o „nouă cale” în ceea ce privește rolul femeii în Biserica Catolică, acesta dă exemplul comisiei create de Suveranul Pontif având drept sarcină să studieze rolul femeilor în slujirea creștină.

„Pentru mine, semnificativ a fost nu doar că a creat această comisie, ci și pe cine a numit în această comisie. Aici, din America de Nord, suntem încântați că Phillys Zagano, care este o femeie foarte erudită și care s-a pronunțat răspicat pe această temă, a fost numită în comisie.”