UPDATE. CRIZA DIN UCRAINA. O nouă înregistrare video cu protestatarul bătut și umilit de forțele de ordine| VIDEO

UPDATE. CRIZA DIN UCRAINA. O nouă înregistrare video cu protestatarul bătut și umilit de forțele de ordine| VIDEO

Mii de manifestanți, care au încercat ieri să ocupe administrația regiunii Zaporoje, din sudul Ucrainei, au fost dispersați de forțele de ordine, care au foslosit bastoanele și grenade asurzitoare, potrivit presei din Ucraina.

UPDATE ora 16.20: Protestatarii anti-guvernamentali au părăsit sediul Ministerului Justiției, după ce ministrul a amenințat că va cere instituirea stării de urgență dacă manifestanții nu părăsesc clădirea, anunță BBC News.  UPDATE ora 15.50: O nouă înregistrare video a fost publicată pe youtube, în care unul dintre protestatari, Mihail Gavriliuk, prins de forțele de ordine, a fost dezbrăcat în pielea goală, potrivit publicației online kyivpost.com.  Înregistrarea arată cum protestatarii circulă complet dezbrăcați prin zăpadă, printre ofițerii de poliție, care nu-i acordă atenție. Primul clip video a fost publicat joia trecută. Ministerul de Interne a promis că va face o investigație completă a incidentelor. Opoziţia din Ucraina nu renunţă la lupta cu guvernul Ofițerul a care a transmis presei primele imagini cu activistul de pe EuroMaidan (Piața Independenței), a fugit din Ucraina, temându-se pentru securitatea sa, transmite TSN. Înregistrarea video, în care apare Mihail Gavriliuk, un muncitor în construcții în vârstă de 34 de ani, dezbrăcat, bătut și umilit de jandarmi, a făcut valuri după ce a fost publicată pe youtube și a avut 2,5 milioane de vizualizări în doar câteva zile. UPDATE ora 15.15: Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Füle, vine, azi, din nou la Kiev în încercarea de a media criza în curs din Ucraina, a declarat purtătorul său de cuvânt, Peter Stano, citat de corespondentul Agerpres. „Pentru a sublinia angajamentul nostru faţă de Ucraina, comisarul Füle se deplasează astăzi din nou la Kiev pentru a continua eforturile pentru identificarea unei soluţii pentru ieşirea din criză”, a spus Peter Stano. Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate s-a aflat vineri şi sâmbătă în capitala ucraineană, unde a avut întâlniri cu preşedintele Viktor Ianukovici şi cu reprezentanţii opoziţiei. Înaltul oficial european a declarat apoi că aşteaptă din partea puterii de la Kiev „paşi concreţi pentru stoparea violenţelor şi a intimidării”. Înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de vecinătate, Catherine Ashton, este aşteptată joi şi vineri la Kiev, conform unui calendar stabilit în urma unei convorbiri telefonice de săptămâna trecută dintre Jose Manuel Barroso, preşedintele CE, şi preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici. UPDATE ora 10.30: Ministrul ucrainean al Justiţiei, Elena Lukaş, a ameninţat, azi, că dacă manifestanţii care au invadat ministerul său, în centrul Kievului, nu vor elibera clădirea, va cere convocarea unei reuniuni a Consiliului pentru Securitate şi Apărare Naţională - organism consultativ pe lângă preşedinţie - pentru luarea în discuţie a instituirii stării de urgenţă în Ucraina, informează AFP şi Ria Novosti.

Ministrul jJustiţiei, care participă la negocierile între opoziţie şi preşedintele Viktor Ianukovici, a declarat la postul de televiziune ucrainean Inter că va cere ca discuţiile să fie întrerupte, dacă sediul ministerului său nu va fi eliberat.

Zeci de protestatari radicali au invadat clădirea duminică seara, fără a întâmpina rezistenţă. Ei au construit apoi în jurul clădirii o baricadă, cu saci de zăpadă şi de gunoi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Voi fi obligată să cer preşedintelui ucrainean oprirea oricăror discuţii în cazul în care clădirea nu este pe loc eliberată şi dacă nu se dă o şansă negocierilor pentru a găsi o soluţie paşnică la conflict”, a declarat Elena Lukaş. UPDATE ora 10.00: Uniunea Europeană a făcut, azi, apel către puterea ucraineană „să-şi îndeplinească promisiunile” date la sfârşitul săptămânii trecute opoziţiei, cerându-i, în acelaşi timp, acesteia din urmă să se distanţeze de manifestanţii care recurg la violenţe, informează France Presse.

„Cerem guvernului să-şi îndeplinească promisiunile şi angajamentele asumate în timpul negocierilor cu opoziţia”, a indicat Delegaţia UE la Kiev, într-un comunicat. „Negocierile trebuie să continue”, se afirmă în documentul citat de Agerpres. Pe de altă parte, forţele de ordine se confruntă cu ameninţări de atentate împotriva centralelor hidroelectrice şi nucleare, a anunţat Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU), într-un comunicat citat de agenţia de presă Ria Novosti.

„În paralel cu manifestările de extremism, s-au multiplicat ameninţările cu aruncarea în aer a centralelor hidroelectrice şi nucleare, a căror avariere ar putea avea consecinţe deosebit de grave pentru populaţia Ucrainei şi ţările vecine”, se menţionează în comunicatul SBU. „Evenimentele care se derulează în prezent în jurul obiectivelor sistemului energetic naţional se repercutează negativ asupra nivelului siguranţei în ţara noastră şi reprezintă o ameninţare pentru viaţă şi sănătatea cetăţenilor”, se mai spune în declaraţie.

Potrivit Serviciului de securitate al Ucrainei, orice act de ocupare, distrugere totală sau parţială a obiectivelor industriale sau legate de apărare - „în scopul de a slăbi statul” - poate fi calificat drept „atentat terorist sau diversiune” şi se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare. Răniți în timpul confruntărilor În urma confruntărilor dintre cei 600 de membri ai forțelor de ordine și cei 3.000 de manifestanți care au încercat să intre în clădire au fost rănite mai multe persoane, potrivit jurnaliștilor aflați la fața locului. "Poliţiştii au utilizat bastoanele din dotare pentru a dispersa oamenii din centrul comercial Baida, unde se încălzeau manifestanţi, după care au început să disperseze oamenii", a declarat liderul local al mişcării, Igor Andriuşenko, pentru postul Espreso TV. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, "mulţumită măsurilor luate, tentativa de intrare a unor participanţi la manifestaţie a eşuat", fiind deschisă o anchetă în acest, iar manifestanţii vizaţi sunt pasibili de pedepse de până la şase ani de închisoare. <iframe src="//www.youtube.com/embed/PhifbbS0rj8" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>

CITIȚI ȘI:

  • Opoziţia din Ucraina nu renunţă la lupta cu guvernul
  • UPDATE. CRIZA DIN UCRAINA. Liderii opoziției au decis continuarea protestelor | FOTO