Polițist din Vâlcea, implicat într-un dosar de șantaj și spălare de bani. SRI, DIICOT și Poliția au făcut 29 de percheziții la afaceriștii imobiliari

Polițist din Vâlcea, implicat într-un dosar de șantaj și spălare de bani. SRI, DIICOT și Poliția au făcut 29 de percheziții la afaceriștii imobiliari

Mai mulți oameni de afaceri din județul Vâlcea au căzut victime unor șantajiștii. Primii au reclamat că au ajuns să fie șantajați de interlopi iar liderul acestora îi amenințau că au relații în mediul politic dar și cu șefii din IPJ Vâlcea, ori cu persoane cu funcții de decizie administrativă la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană „protejată”.

Polițiștii și procurorii din structurile de combatere a criminalității organizate audiază 13 persoane la sediul DIICOT din Râmnicu Vâlcea. Printre acestea se află liderul unei grupări de șantaj, spălare de bani și evziune fiscală, Miţă Obreja, zis şi „Lăbuş”. Însă, a fost audiat, timp de mai bine de o oră, prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu. De asemenea, susrse judiciare susțin că un adjunct de la IPJ Vâlcea este suspect în acest dosar, acuzat că a susținut și protejat activitatea infracțională a grupării.

Potrivit anchetatorilor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, Bucureşti şi Craiova şi a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi Olt au făcut, în această dimineață,  29 de percheziţii în judeţul Vâlcea şi Bucureşti, la domiciliile unor persoane fizice dar și afaceriști implicați în proiecte ce vizau construcții de imobiole cu destinație industrială sau cartiere rezidențiale.  Potrivit anchetatorilor, gruparea vizată era specializată în comiterea infracţiunilor de şantaj, înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Anchetatorii au probe din care reiese că gruparea este înființată în anul 2008, inițială formată din cinci persoane la care au aderat și altele, în timp, şi care a acţionat în mod coordonat în vederea săvârşirii infracţiunilor menţionate.

   ”În concret, membrii grupării identificau persoane potente financiare din mediul de afaceri care erau atrase să deruleze activităţi comerciale cu societăţile pe care membrii grupării  le controlau sau cărora le erau oferite sume de bani cu dobândă, pentru a sprijini realizarea obiectului de activitate al societăţilor părţilor vătămate”, se arată într-un comunicat comun al DIICOT și Poliției Române.

Intenţia membrilor grupării era aceea de a crea o dependenţă a persoanelor vătămate faţă de ei. Ulterior, prin constrângere, victimele erau determinate să renunţe la obţinerea contravalorii serviciilor prestate, respectiv să plătească dobânzi exorbitante la sumele pe care le împrumutau.

    O modalitate de racolare consta în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea luau la cunoştinţă în mod direct de acţiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau cu privire la alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate  modalităţile agresive în care se acţiona şi în acest context fiindu-le indusă o stare de temere.

    De asemenea, membrii grupării amenințau oamenii de afeceri că au relații printre politicieni, polițiști dar și cu oameni influenți la nivel local, creând astfel acestuia o imagine de persoană „protejată”.

    Prejudiciul cauzat până în prezent de ridică la peste 800 000 euro.

  La caz au lucrat Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.