Ministrul Sănătății și Avocatul Poporului, somați de 17 ONG-uri și 150 de persoane să acorde accesul unei rude a pacientului la foaia medicală.
Un nou apel a fost lansat, ieri, către ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, pentru completarea de urgență a normelor de aplicare a Legii privind drepturile pacienților. 17 organizații neguvernamentale (ONG-uri) și 150 de persoane, medici și pacienți, au cerut, în conferință de presă, ministrului Bănicioiu să iasă din „inactivitate”, să pună în dezbatere publică și apoi să adopte măsuri care să permită și rudelor desemnate de pacienți să aibă acces la foaia medicală de observație a pacienților.
Tergiversare de 11 ani
Normele cerute trebuie să expliciteze dreptul prevăzut de lege prin care pacienții pot să delege, către un membru al familiei lor, accesul la informațiile cu caracter personal privind starea lor de sănătate, oglindite în foaia de observație (F.O.) pe perioada internării, ne-a comunicat Societatea Academică din România, una dintre cele 17 ONG-uri semnatare. Protestatarii spun că de 11 ani autoritățile sanitare s-au opus materializării în normele de aplicare a dreptului prevăzut de art 22 din Legea 36/2003, transformându- l în „literă moartă” (articolul prevede că informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres).
Al treilea apel, niciun răspuns
Golirea de conținut a acestui drept a făcut ca, în multe cazuri suspicionate de mal praxis, aparți nătorilor pacienților să li se fi refuzat accesul la aceste informații, inclusiv de către instanţă, deoarece ruda lor decedată nu își exercitase acest drept înainte de deces. Protestatarii spun că, în prezent, corectitudinea actelor medicale și a înscrierii datelor privind starea de sănătate a pacienților a scăpat de sub supravegherea oricăror autorități medicale. „Este pentru a treia oară, în decursul ultimilor doi ani, când înaintăm aceeași propunere de act normativ către Ministerul Sănătății, toate trei în mandatul premierului Ponta. De această dată, demersul este susţinut de un număr semnificativ de organizaţii neguvernamentale, inclusiv reprezentante ale pacienţilor, care sprijină adoptarea acestui act.”