Ultimul Rege. RELIGIE

Ultimul Rege. RELIGIE

Regele este unsul lui Dumnezeu. Puterea sa este de natură divină. În Vechiul Testament, oamenii erau conduși de judecători, dar pentru că nu i-au ascultat, Dumnezeu le-a dat regi. Mihai este primul rege român ortodox uns de biserică. Și ultimul rege uns din întreaga lume ortodoxă.

Carol I și Ferdinand erau catolici. Carol al II-lea, deși ortodox, nu a fost uns și nici încoronat în Biserică. Mihai I este și ultimul rege uns din întreaga lume ortodoxă. Familiile regale ortodoxe din Serbia, Grecia sau Bulgaria nu au regi încoronați în biserică, iar familia țarului Nicolae a dispărut după revoluția bolșevică, explică Dan Ciachir. Mihai I a fost uns cu Sfântul și Marele Mir, care se sfințește o singură dată pe an la Patriarhie, în Joia Mare.

Părintele Dimitrie Bejan, care a fost de față la evenimentele din 6 septembrie 1940, relatează că totul a fost făcut pe nepregătite. În Palatul Regal, în timp ce Carol al II-lea își făcea bagajele, pentru a pleca din țară, Mihai a jurat pe crucea de la pieptul Patriarhului Nicodim Munteanu, dat fiind că nu era nici o cruce pregătită.

Așadar, informația că Regele Mihai a depus jurământul în fața lui Antonescu nu este adevărată. Apoi Patriarhul și un întreg alai l-au condus pe Mihai la Catedrala Patriarhală, unde a fost încoronat cu Coroana de Oțel, făcută din țeava unui tun otoman, capturat în timpul Războiului de Independență. Această coroană fusese purtată și de Carol I și Ferdinand. Apoi „s-a făcut Sfânta Liturghie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regele Mihai s-a împărtășit și a stat cu coroana pe cap tot timpul Sfintei Liturghii”, fiind uns de Patriarh cu Sfântul Mir, își amintește Pr. Bejan. Ca uns al lui Dumnezeu, Regele Mihai purcede direct din împărații Bizanțului, fiind considerat „Episcop al treburilor din afară”.

De aceea este singurul laic din lume care poate intra în Sfântul Altar prin ușile împărătești și își poate lua cuminecătura cu propria mână, spre deosebire de restul mirenilor care primesc împărtășania cu lingurița din mâna preotului. Însă de acest ultim privilegiu nu a uzat niciodată, din smerenie.