Ultima bătaie de cap a polițiștilor. Interlopii români își cumpără arme din Bulgaria, cu buletinul
- Georgeta Ghidov ăţ
- 11 februarie 2015, 00:00
În România există 142.486 de deţinători legali de arme iar în Registul Român de Arme, figurează 276.215 de pistoale şi puşti.
Cele mai multe sunt arme de vânătoare letale, 125.441, iar 75.245 sunt neletale, de autoapărare. Aşa arată statistica Poliției Române. În alte cazuri, indivizii certaţi cu legea, care au cazier, deci nu au dreptul să puna mâna pe trăgaci, găsesc o altă metodă de a se înarma: își cumpără arme cu buletinul, din Bulgaria. Cel mai scump pistol costă 40 de euro. Așa că ofiţerii români merg pe urmele lor, mai întâi în Bulgaria, unde, împreună cu poliţiştii de acolo, iau de la magazinele de arme listele cu cei care s-au dotat.
„Mergem pe fir şi constatăm că mulţi nu declară aceste arme, în special cei care nu au dreptul de a le deţine. În urma acțiunii «Bulgaria», anul trecut am confiscat cam 200 de arme aduse de la vecini”, a precizat, pentru Evenimentul Zilei, chestorul Niculae Marinescu, directorul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Română.
Ultima acţiune de acest gen a avut loc luna trecută, în Perișoru (Călăraşi). Din locuinţa unui bărbat de 44 de ani au fost ridicate trei pistoale deţinute ilegal. Acum, el este cercetat pentru contrabandă calificată şi deţinerea fără drept de arme. Și în iunie 2014 au fost organizate 26 de percheziții în șapte județe, la 116 persoane, suspectate de contrabandă cu arme din Bulgaria, care aveau 22 de arme neletale şi 165 de cartuşe.
Topul județelor înarmate
În România, orașul București este pe primul loc în topul zonelor în care populația este înarmată. Aici sunt 25.032 de deţinători legali de arme, 17,6% din totalul înregistrat de Direcţia din IGP. Topul este completat de Timiş -6.425 de deţinători (4,5%), apoi Constanţa- 5.508 deţinători (3,9%) și Dolj- 4.869 de deţinători (3,4%).
Poliţiştii mai au o problemă, cu Legea 295/2004 privind regimul armelor, care a fost modificată în 2011. Însă, nici până astăzi nu au apărut normele de aplicare. În aceste condiții polițiștii se folosesc de cele vechi.
FOTO: Orașul București este pe primul loc în topul zonelor în care populația este înarmată
Propuneri legislative
În Parlament există câteva propuneri pentru această lege.
● Una dintre ele prevede ca, în fiecare an, posesorul armei neletale să aibă cel puțin două trageri în poligon, după modelul austriac. „În România, până în ‘90 a existat obligativitatea serviciului militar, unde exista o instruire în acest sens, dar pe măsura ce ne depărtăm, segmentul celor care dețin arme nu mai are instruire. În contextul acesta, cu atât mai mare va fi riscul de evenimente”, a ținut să precizeze Niculae Marinescu.
● O altă propunere este obligativitatea parcurgerii unui curs pentru utilizarea armelor neletale.
● A treia propunere este reducerea termenului de valabilitate a permisului de arme de la cinci ani la trei ani.