Ucisă de ziua lui Putin. Închisoare pe viață pentru asasinii Annei Politkovskaia

Ucisă de ziua lui Putin. Închisoare pe viață pentru asasinii Annei Politkovskaia

Curtea Supremă de Justiție din Moscova a condamnat la închisoare cinci bărbați, doi dintre ei pentru toată viața, pentru asasinarea jurnalistei de investigație Anna Politkovskaia, dar misterul crimei rămâne neelucidat.

Uciderea ziaristei ruse în 2006 s-a făcut la comandă și mulți consideră că ar fi fost o răzbunare pentru reportajele și investigațiile pe care le făcuse în Cecenia, cazul fiind cel mai cunoscut din Rusia, în ultimii 10 ani.

Politkovskaia avea 48 de ani când a fost împușcată, în liftul din blocul în care locuia la Moscova. Era un jurnalist extrem de critic la adresa politicilor lui Vladimir Putin din Cecenia și la adresa liderului republicii, autocratul Ramzam Kadirov, dezvăluind abuzurile care aveau loc acolo.

Sentințele date ieri în procesul bărbaților, condamnați luna trecută, sunt cele mai dure pentru astfel de cazuri, și vin la finalul unei anchete ce a durat opt ani, dar tot nu a scos la iveală cine a plătit și cine a ordonat asasinatul. Parchetul din Rusia a anunțat că încă încearcă să descopere cine a „orchestrat” crima.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pedepse de peste 10 ani pentru complici

Judecătorul Pavel Meliokhin i-a condamnat, ieri, pe Lom-Ali Gaitukaev, cel care a organizat „echipa” de criminali ce a ucis-o pe jurnalistă, și pe nepotul lui, Rustam Makhmudov, cel care a tras glonțul fatal, la închisoare pe viață. Alți doi bărbați, frații trăgătorului, Ibrahim și Jabrail Makhmudov, au fost condamnați la 12, respectiv 14 ani de închisoare, pentru că au urmărit-o pe Politkovskaia în ziua în care a fost asasinată, au pândit sosirea ei și l-au anunțat pe Rustam. Cel deal cincilea individ, Sergei Khadzhikurbanov, un polițist moscovit, care a recunoscut că a participat la pregătirea complotului, a primit 20 de ani de pușcărie.

Avocații care i-au reprezentat pe fiul și fiica lui Politkovskaia nu au comentat încă hotărârea judecătorească.

„Cred că persoana care a ordonat acest asasinat n-a dorit doar să se răzbune pe Anna Politkovskaia, pentru articolele ei critice, ci, în primul rând, să dea o lecție și să intimideze toți jurnaliștii, societatea și autoritățile”, spunea, în 2012, Petros Garibian, cel care a condus ancheta, într-un interviu.

Garibian a precizat că investigatorii nu l-au interogat nicio clipă pe Ramzan Kadirov, cel mai puternic om din Cecenia, despre care Politkovskaia a scris nenumărate articole, pentru că nu ar fi existat dovezi despre implicarea lui. „În vara și toamna lui 2006, Kadirov se pregătea să ocupe postul de președinte al Ceceniei și o crimă cu ecouri puternice, ce a vizat o jurnalistă care-l critica i-a făcut mai mult rău decât bine”, a explicat oficialul rus.

Examinând „la microscop” viața Annei, anchetatorii au ajuns la concluzia că ucigașul n-ar fi avut alt motiv, în afara unei răzbunări pentru munca ei.