Trump și Kim se „bat” pe „BUTONUL NUCLEAR”. REACȚII de la Casa Albă: „Americanii ar trebui să fie preocupaţi de starea mentală...”

Trump și Kim se „bat” pe „BUTONUL NUCLEAR”. REACȚII de la Casa Albă: „Americanii ar trebui să fie preocupaţi de starea mentală...”

Din nou controverse și discuții la Casa Albă după ultimul mesaj postat de președintele Trump pe Twitter. Mai exact, Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat, venind în apărarea președintelui SUA, că americanii ar trebui să fie preocupaţi de starea mentală a lui Kim Jong-un, liderul regimului de la Phenian, nu de cea a preşedintelui Donald Trump.

"Președintele și poporul acestei țări ar trebui să fie preocupați de aptitudinea mentală a liderului Coreei de Nord", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, miercuri, potrivit dailymail.co.uk.

De unde au pornit declarațiile lui Sanders?

Declaraţiile lui Sanders vin la câteva zile după ce Kim Jong-Un s-a lăudat că are pe birou un "buton nuclear", avertizând că "întregul teritoriu al SUA este în raza de acţiune a rachetelor atomice nord-coreene".

Ne puteți urmări și pe Google News

În replică, în stilul său caracteristic, președintele Donald Trump a transmis prin Twitter: "Să îl informeze cineva din cadrul regimului său sărac şi înfometat pe liderul nord-coreean că am şi eu buton nuclear, care este mult mai mare şi mai puternic decât al lui şi că butonul meu chiar funcţionează!"

Casa Albă a reacționat și a apărat declarațiile președintelui Donald Trump pe Twitter despre liderul nord-coreean Kim Jong-un și a declarat că americanii ar trebui să fie preocupați de starea de spirit mentală a lui Kim.

"El a făcut amenințări repetate, a testat rachete din când în când, iar acesta este un președinte care nu va ceda și care nu va fi slab și se va asigura că face ceea ce a promis să facă și că se ridică și protejează poporul american ", a spus Sanders.

”Cred că preşedintele şi cetăţenii acestei ţări ar trebui să fie preocupaţi de starea mentală a liderului Coreei de Nord. În ultimii ani, el a făcut ameninţări repetate, a testat rachete balistice, iar preşedintele (Trump) nu se va răzbuna şi se va asigura că va face ceea ce a promis. Va proteja poporul american”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

”Preşedintele este foarte conştient de modul în care funcţionează procesul şi de capacitatea Statelor Unite, despre care vă pot spune că ete mai mare decât a Coreei de Nord”, a adăugat Sanders.

Sancțiunile dictatte împotriva Coreei de Nord încep să aibă efect?

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că sancţiunile internaţionale dictate împotriva Coreei de Nord încep să aibă un impact major, întrucât liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi-a manifestat în premieră disponibilitatea de a discuta cu sud-coreenii, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

 

"Sancţiunile şi alte presiuni încep să aibă un impact major asupra Coreei de Nord. Militarii fug într-o manieră periculoasă către Coreea de Sud. Omul rachetă vrea acum să discute cu sud-coreenii, pentru prima dată", a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter.

Mai mult, referitor la aceste posibile schimbări, Donald Trump a adăugat: " Poată că sunt veşti bune, poate că nu - vom vedea!"

Oficialii americani, sceptici în legătură cu pacea globală

Oficialii americani au fost sceptici marți că discuțiile ar fi benefice pentru procesul de pace global. Într-o presă de la New York, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, a declarat: "Nu vom lua în serios niciun fel de discuții dacă nu se face ceva pentru a interzice toate armele nucleare din Coreea de Nord.  Astfel, Coreea de Nord poate vorbi cu oricine doreste, dar SUA nu o va recunoaste sau o va recunoaste pana nu va fi de acord să interzica armele nucleare pe care le au", a declarat acesata, potrivit dailymail.co.uk.

Într-un discurs de Anul Nou, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a spus că Phenianul este deschis la dialog cu Seulul, exprimându-şi dorinţa ca ţara să participe la Jocurile Olimpice de iarnă care vor avea loc în Coreea de Sud în perioada 9-25 februarie.

Ulterior, Coreea de Sud a propus discuţii la nivel înalt cu regimul nord-coreean la 9 ianuarie în localitatea Panmunjom, aflată în zona demilitarizată. Ministerul sud-coreean al Unificării nu a clarificat dacă denuclearizarea Peninsulei Coreene va fi abordată în timpul eventualelor discuţii.

În septembrie 2017, Coreea de Nord a anunţat că atacarea cu rachete a teritoriului Statelor Unite este inevitabilă, după ce preşedintele Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-Un "omul rachetă" ("rocket man").

Liderul de la Casa Albă l-a mai numit pe omologul său nord-coreean un "dictator cu fantezii nebuneşti". În luna noiembrie a anului trecut, Trump a abordat subiectul înălţimii şi greutăţii lui Kim Jong-Un, afirmând pe un ton aparent sarcastic că nu l-ar numi niciodată "scund şi gras" şi meditând asupra ideii că ar putea să devină prieteni în cele din urmă.