Editura Evenimentul si Capital

Trei foşti directori din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, trimişi în judecată pentru corupţie

Autor: | | 0 Comentarii | 769 Vizualizari

Cătălin Ionescu, fost director general al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), şi Iustina Cornel, fost director economic al ONB, alături de fostul director tehnic al instituţiei şi 10 administratori de firme, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

Iustina Cornel, director economic al Operei Naţionale Bucureşti, la data faptelor, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticoupţie (DNA), sub control judiciar, pentru abuz în serviciu, în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave şi luare de mită, în formă continuată (53 acte materiale). În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Cătălin Alexandru Ionescu (Arbore, n.r.) şi Teodor Visalom, director general al Operei Naţionale Bucureşti, respectiv director tehnic în cadrul aceleiaşi instituţii, la data faptelor, pentru abuz în serviciu, în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave.

De asemenea, în faţa judecătorilor vor ajunge şi Nelu Teodor, Lucreţia Furnigă, Decebal Buciu, Gheorghe Bodnăraş, Eugen Laurenţiu Marinescu, Bogdan Mihail Barbu, Mihail Laurenţiu Duran, Constantin Tiţian Filip, Ştefan Dumitru şi Cornel Cosmulescu, administratori ai unor societăţi comerciale, la data faptelor, pentru infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Contracte modificate

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, Cătălin Ionescu, în calitate de director general al Operei Naţionale Bucureşti, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi coordonatorul compartimentelor funcţionale din cadrul instituţiei, în conivenţă cu Iustina Cornel şi Teodor Visalom, în mai multe rânduri şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu ce le reveneau în legătură cu încheierea, derularea, modificarea contractelor de achiziţie publică atribuite de instituţia publică unde îşi desfăşurau activitatea firmelor administrate de ceilalţi inculpaţi.

Procurorii susţin că cele trei persoane cu funcţii de conducere în cadrul Operei Naţionale Bucureşti, cu încălcarea dispoziţiilor legale, nu au supus achiziţiile aprobării Consiliului Administrativ, nu au analizat oportunitatea, respectiv nu au determinat valoarea estimată pentru fiecare achiziţie şi nu au dispus constituirea comisiilor de evaluare a ofertelor, "împrejurări care au condus la inexistenţa unor selecţii de oferte reale în condiţii de concurenţă, preţurile fiind stabilite şi supraevaluate de beneficiarii contractelor".

Semnături fără verificări

Conform anchetatorilor, Cătălin Ionescu, Iustina Cornel şi Teodor Visalom au semnat contractele de achiziţii respective, fără a efectua o verificare a modalităţii de încheiere, în condiţiile în care lucrările erau supraevaluate, au semnat acte adiţionale la unele contracte prin care a fost mărită valoarea iniţială a acestora, fără a exista niciun temei care să justifice această majorare şi au aprobat plăţile pentru contractele respective, în condiţiile în care cunoşteau că valoarea lucrărilor contractate era supraevaluată şi lucrările nu au fost recepţionate.

"În această modalitate a fost cauzat Operei Naţionale Bucureşti un prejudiciu în sumă de 3.344.438,44 lei, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial pentru ceilalţi inculpaţi, administratori ai unor societăţi comerciale", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Taxa de 10%

Procurorii mai susţin că, în aceeaşi perioadă, Iustina Cornel, în calitate de director economic al Operei Naţionale Bucureşti, a pretins şi primit de la Bogdan Mihail Barbu, Lucreţia Furnigă şi Nelu Teodoru, procente cuprinse între 10% şi 20% din valoarea unor facturi plătite de instituţie, respectiv din valoarea unor contracte de execuţie lucrări.

"În acelaşi scop, inculpata a pretins inculpaţilor Furnigă Lucreţia şi Teodoru Nelu să-i achiziţioneze o ambarcaţiune model VIPER 203, în regim de leasing, şi a primit suma de 123.537,6 lei, remisă sub forma de rate succesive. În total inculpata Cornel Iustina a pretins şi primit, în modalităţile mai sus amintite, suma de 320.238.14 lei", se mai arată în documentul citat.

Imobile sub sechestru

Procurorii DNA au dispus măsuri asigurătorii asupra unor imobile ce aparţin inculpaţilor Teodor Visalom, Iustina Cornel, Eugen Laurenţiu Marinescu, Gheorghe Bodnăraş, Bogdan Mihail Barbu, Mihail Laurenţiu Duran, Lucreţia Furnigă, Cornel Cosmulescu, Decebal Buciu, Ştefan Dumitru, Constantin Tiţian Filip. Opera Naţională Bucureşti s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.536.463 de lei. Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

În prezent, conducerea Operei Naţionale Bucureşti este asigurată de George Călin, director general interimar, şi Johan Kobborg, director artistic, potrivit site-ului ONB. În luna iunie, directorul suspendat al Operei Naţionale Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Alături de acesta au fost trimişi în judecată şi alţi angajaţi şi colaboratori ai ONB.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate