Tragedia africanilor care vor să ajungă în Europa

Tragedia africanilor care vor să ajungă în Europa

În două zile, 3.500 de imigranți au încercat să ajungă fraudulos din Franța în Marea Britanie, gest care a paralizat traficul și a făcut morți și răniți

Tunelul de sub Canalul Mânecii are 50 de km și pornește de lângă orașul Calais, în nordul Franței, ajungând până în Folkestone, în sud-estul Angliei.

Aventură periculoasă

Marți noaptea, 1.500 de imigranți au încercat să pătrundă în Eurotunel, iar autoritățile au descoperit cadavrul unui sudanez. Cu o noapte înainte, 2.000 de oameni au încercat să ajungă în Marea Britanie, din Calais.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii dintre acești oameni au fost răniți, potrivit purtătorului de cuvânt al Eurotunelului francez, Cecile Carreras. Din fericire, autoritățile franceze și personalul au reușit să intre în tunel și să intervină în acest caz.

Un ofițer de poliție a declarat pentru postul public de radio din Franța că „2.000 de imigranți nu au ajuns așa, pur și simplu, aici”. El a explicat că, în urmă cu trei săptămâni, numărul imigranților ilegali era de 500, dar acum a fost „un val de imigranți”, care a încercat să pătrundă cu forța acolo.

Circa 3.000 de persoane au campat, ilegal, în zona din apropiere și au tăiat gardurile, de mai multe ori.

Calais este, de mult timp, un loc de adunare pentru imigranții care încearcă să găsească o cale să ajungă în Marea Britanie. Săptămâna trecută, o femeie de 23 de ani din Eritreea a murit, după ce a fost lovită de o mașină, atunci când încerca să traverseze prin tunel. A fost al optulea imigrant care a decedat în ultimele două luni.

Ce pot face autoritățile

Oficialii încearcă să ia mai multe măsuri de siguranță, pentru ca tragedia să nu se repete. De pildă, să-i informeze pe imigranți despre potențialele pericole la care se expun pe A16, drumul care duce spre tunel. Autoritățile vor instala bariere și mai multe becuri, care să permită șoferilor să vadă oamenii ce încearcă să sară pe TIR-uri, noaptea.

„Nu e doar problema francezilor și a britanicilor”

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat că Franța și Marea Britanie vor colabora pentru „întoarcerea imigranților, în special a celor din Africa de Vest, pentru ca oamenii să-și dea seama că această călătorie nu înseamnă că ei vor ajunge în Europa și se vor putea stabili aici. De altfel, ambele țări au făcut investiții importante în securitatea tunelului. „În Calais, guvernul francez a făcut deja presiuni pentru a avea resurse suplimentare și mai mulți ofițeri de poliție”, a spus May, care a adăugat că țara sa va investi alte 17 milioane de lire sterline pentru securitatea Eurotunelului. De asemenea, vor fi construite noi garduri și a amintit că și călătorii au de suferit când se blochează traficul din cauza unor astfel de situații nefericite. Însă ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a explicat că problema depășește interesul Franței și al Marii Britanii.