Editura Evenimentul si Capital

TOTUL despre AMNISTIA FISCALĂ intrată în vigoare. VEZI cui se aplică și ce trebuie să faci pentru a beneficia de prevederile legii

Autor: | | 0 Comentarii | 4528 Vizualizari

În Monitorul Oficial numărul 0367 din 21 august a fost publicat Ordin pentru aprobarea procedurilor de anulare a obligaţiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor Legii nr. 209/2015 privind anularea unor obligaţii fiscale şi al Legii nr. 225/2015 privind anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice, reamintesc consultanții de la Bența Consult.

Actul normativ adoptă procedura efectivă pe care o va aplica organul fiscal în vederea transpunerii prevederilor din Legea nr. 209/2015 privind anularea unor obligații fiscale, lege cunoscută în practică ca fiind legea amnistiei fiscale.

Legea amnistiei fiscale a intrat în vigoare în data de 23 iulie 2015 și aduce scutirea la plata unor obligații fiscale, pentru mai multe categorii de contribuabili.

Totodată, a fost adoptată și Legea nr. 225/2015 privind scutirea unor categorii de persoane de plata contribuției individuale la sănătate și se identifică unele cazuri când prevederile acestor două legi se suprapun. În acest caz, organele fiscale au adaptat procedura de aplicare pentru transpunerea efectivă a ambelor acte normative.

În esență, pentru a putea analiza ordinul de aplicare efectivă a amnistiei fiscale, reamintim că prin Legea nr. 209/2015 s-a acordat scutire la plata unor obligații fiscale generate de: a) reîncadrarea activității din categoria activităților independente prestate de PFA sau plătite în baza unor contracte civile, respectiv drepturi de proprietate intelectuală, prin reclasificarea acestor sume în venituri dependente de natură salarială, pentru perioada anterioară datei de 01 iulie 2015; b) s-a reclasificat indemnizația pe perioada delegării și detașării în străinătate, diurna externă, în venituri de natură salarială, calculându-se asupra acestei diurne toate impozitele aplicabile salariilor în bani, pentru perioada anterioară datei de 01 iulie 2015; c) se anulează contribuția la asigurările de sănătate pentru persoanele ce au avut venituri mai mici decât salariul minim brut pe țară, iar baza contribuției a fost majorată la nivelul salariului minim brut pe țară, pentru perioada 01 ianuarie 2012 – 30 iunie 2012; d) se anulează diferența de TVA pentru persoanele ce au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuală, când acestea au depășit plafonul de scutire de TVA, dar nu s-au înregistrat în scopuri de TVA din diferite considerente, pentru perioada anterioară datei de 01 iulie 2015.

În scopul aplicării legii, au fost adoptate un număr de patru proceduri ce pot să țină cont de încadrarea unui contribuabil într-una sau în mai multe situații prevăzute de Legea nr. 209/2015.

Cum sunt identificați cei care intră sub legea amnistiei

La nivelul structurilor de inspecție fiscală sau la nivelul structurilor unde sunt emise actele administrativ fiscale ce conțin obligații fiscale supuse anulării, se va efectua o identificare punctuală a celor ce intră sub incidența legii amnistiei.

Dacă în raportele de inspecție fiscală sau în deciziile de impunere există și alte taxe și impozite ce nu fac obiectul amnistiei, se vor extrage acele obligații supuse anulării.

Persoanele cu atribuții vor întocmi o listă a obligațiilor supuse anulării, ce va fi semnată și aprobată corespunzător, ce va ulterior comunicată compartimentului ce administrează contribuabilul.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate