Un polițist american care vrea să reformeze Poliția Română: ”95 la sută din Poliția Română ar trebui scoasă în stradă”
- Mihai Şoica
- 5 octombrie 2016, 17:08
Un polițist american, de origina română, s-a întors în România și vrea să fie cooptat în echipa de consilieri ai șefului Poliției Române sau a ministrului de Interne, în ideea de a reforma sistemul polițienesc.
Marius Stoika a fost, vreme de 21 de ani, deputy sheriff în statul Ohio. A ieșit la pensie și spune că a venit vremea să se întoarcă în România, unde să îi invețe pe polițiștii români regulile de bază ale unui sistem polițienesc. ”În iulie m-am pensionat și vreau să mă stabilesc în România. M-am născut la Cluj și am copilărit la Brașov, după care am emigrat în SUA. Am mai fost în România și am stat de vorbă cu mii de polițiști. Toți își doresc un sistem profesionist unde valorea să primeze interesului de familie sau celui financiar”, spune Stoika.
Dacă ar avea ”frâiele” sistemului în mâini, polițistul american ar desființa Academia de Poliție, unde cei care sunt profesori nu au fost o zi ”în stradă”, și de unde, cei care devin polițiști nu știu nimic despre adevărata meserie de polițist.
A doua măsura ar fi una mai drastică și se referă la trecerea tuturor polițiștilor în stradă. ”Aș da toate gradele jos. Aș trimite 95 din polițiști pe stradă, acolo toți vor trece prin sită și filtre adevărate și cei care rămân vor fi polițiști adevărați. Aș egaliza salariile, astfel să nu fie diferențe, la început de carieră. Totul trebuie început de la bază. După 3-5 ani de zile pe stradă, dacă un polițist vrea la Judiciar, trebuie să urmeze un curs de șase luni unde să se învețe serios meseria de detectiv. Și tot așa, în toate domeniile”, spune Stoika.
Șefi în Poliția Română doar cu concurs
”Americanul” spune că un polițist începător nu poate să învețe meserie decât de la un alt polițist ”meseriaș” și nu de la un șef care a fost pus pe pile sau doar pentru că este rudă cu cineva important, sau a făcut un serviciu important pentru un lider politic. ”În SUA, polițiștii sunt tratați ca pe o investiție și sunt frați. În România, s-a uitat ce înseamnă să fi polițist. Poliția a fost creată de comunitate pentru comunitate, dar acest lucru a fost uitat în România, unde vedem tot mai multe cazuri de agresiuni împotriva polițiștilor, concluzia fiind că polițiștii nu sunt prea mult respectați”.
În SUA, un șef de poliție, este ales de comunitate, de oamenii care locuiesc în județul respectiv pe când în România, acesta este numit pe criterii de nimeni știute, ci doar bănuite. ”În SUA toate funcțiile se aleg, seriful, judecătorul sau procurorul. În România totul este pe favoruri, cel careeste dat afară vine și conduce din umbră prin tot felul de interpuși. Asta nu este treabă”.
Toți polițiștii ar trebui să fie Bogdan Gigină
Întors în România, de ceva vreme, Marius Stoika s-a documentat despre cazul polițistului Bogdan Gigină, care a murit după ce a căzut cu motocicleta cu care conducea coloana ministrului de Interne, Gabriel Oprea, într-o groapă.
Deși au fost proteste legate refuzul senatorilor de a-și da avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea, Stoika spune că nu a văzut niciun polițist în stradă. ”Vorbesc cu mii de polițiști. Toți spun că ei sunt Bogdan Gigină. Dar lor le este frică de sistem. Toți polițiștii trebuie să se unească pentru că, până la urmă, toți vor fi Gigină. Toți sunt sugrumați de sistem și le e frică”, mai spune fostul polițist american.
La ultima vizită în România, Marius Stoika a văzut pe propria lui piele duplicitatea unor sindicaliști șefi din Poliția Română, care în particular spuneau cât luptă ei pentru drepturilor polițiștilor, iar în cazurile oficiale susțineau că ei nu se pot pune cu sistemul deoarece s-ar supăra șefii, cu trimitere directă la fostul ministru Gabriel Oprea sau chestorul Petru Tobă.”Mi s-a spus în față să stau mai pe dreapta că să nu se supere șefii. Asta este mentalitatea în Poliția Română”, mai spune Stoika.